Частните уроци слизат в забавачката

Частните уроци слизат в забавачката | StandartNews.com

В школа един учебен час излиза около 4-5 лева
Родители записват и петгодишни хлапета, за да се подготвят за тестове

Частните уроци имат все по-крехка възраст. Колкото повече образователните министри се борят с тях, толкова повече те слизат надолу - към основното училище и дори в забавачката. Разбира се, последните са рядко срещани, но вече има родители, които изпращат деца на четири и пет годинки на специална подготовка за тестовете за училищна готовност, с които приемат някои училища. Има такива, които дават и тригодишни хлапета на уроци, за да влязат в престижна забавачка, която след това гарантира добро училище.

Масово обаче учениците тръгват на частни уроци около шести клас - година преди кандидатстването за гимназии. Обикновено родителите искат детето да започне сериозната подготовка отрано, а

в седми клас да затвърди материала

така че да бъде готово за изпита. Вариантите в такива случаи са два - частен учител или частен учебен център /школа/, където учениците наваксват онова, което не са разбрали в клас. Обикновено тези школи провеждат часове в събота и неделя, като групите са малки - 10-12 деца. Цените на повечето от тях не са качвани от няколко години заради кризата и сега един час излиза около 4-5 лева. При частен учител цените започват от около 12 и могат да стигнат до 30. Имайте предвид обаче, че частните учебни центрове могат и да направят отстъпки от цената, ако например платите таксата наведнъж или детето има братче и сестриче в школата. Някои от тях опростяват по половин такса и на учениците, които още на теста за входно ниво изкарат отличен.

Повечето школи, които обучават седмокласници и кандидат-студенти, имат и собствени помагала и пособия, които най-често са включени в цената на курса. Във всички тях периодично се провеждат тестове съгласно изпитните изисквания на МОН. Така че още в рамките на учебната година детето може да разбере къде изостава, какво има да наваксва и колко точки би могло да изкара, ако се яви на изпит в този момент. Много от школите провеждат и симулативни матури или кандидат-гимназиални изпити -

с квестори и засичане на времето

така че детето да бъде поставено в реална състезателна среда. В последните години се увеличава и броят на центровете, които освен това дават възможност на седмокласника да провери знанията си онлайн, като качват тестове на интернет страниците си. Много от школите помагат и при подготовка за домашни работи, състезания или олимпиади по съответния предмет.

Наръчник съветва родителите на първолаци:

Детето на 7 г. учи с картинки и игри

Хлапетата се изморяват при писане, има риск от гръбначни изкривявания

Седемгодишният малчуган вече е "голям" - иде време за първия звънец. Не по-малко важно от това да купим тетрадките и да подготвим детето психически за училище, е и да знаем какво се случва в крехкия детски организъм и съзнание. Асоциация "Родители" всяка година издава наръчник, който съветва майките и татковците какво да предприемат.

Съветите са както по отношение на физическото развитие на детето, така и за това доколко може да се концентрира, какво помни и как е най-добре да му поднасяме новите знания.

В областта на физическото развитие например според наръчника все още не е завършило вкостеняването на детския скелет, затова малките са много пъргави и подвижни. Не е завършило обаче и вкостеняването

на пръстите и китките

затова при писане малките ученици се изморяват по-бързо. Много голям е все още и рискът от гръбначно изкривяване на първолака. Затова трябва внимателно да следим за стойката му, когато сяда да си пише домашните.
В областта на възприятието седем годинки е възрастта, когато детето все още възприема много по-трайно и бързо конкретен слухов или зрителен образ, отколкото обстоятелствено обяснение за произнасяне на даден звук или дума. Затова е по-добре да онагледяваме всичко, на което се опитваме да го научим. На тази възраст децата все още се затрудняват при различаване на сходни обекти и не са напълно сигурни в ляво-дясната ориентация. При писането това води до сливане на букви и знаци, както и до деформирането им.

Средният цикъл на съсредоточаване на вниманието на тази възраст е 10-15 минути. Добре е след това да му осигуряваме минутка-две отдих или друго занимание, което да измести фокуса на вниманието му. Важно е да се знае, че нещата се концентрират по-задълго върху неща, в които участват активно и лично. Затова е добре да им се преподава чрез игра или дейности, в които те сами стигат до отговора. За тях е трудно също едновременно да слушат и да пишат.

В тази възраст паметта е нагледно-образна. Децата с лекота

запомнят ярки събития, емоционално наситени разкази

приказки, картини или описания, конкретни предмети и лица. Голяма част от тази информация се запаметява спонтанно, тъй като е резултат от непосредствените интереси на детето. За да подпомогнем смисловата памет, която му е нужна при учене, добре е да заменяме по-сложните думи с по-обикновени, да пропускаме детайли и да предаваме само основното съдържание. Абстрактните обяснения за децата на тази възраст са недостъпни, затова трябва да даваме конкретни примери, съветва асоциацията. Освен това първи клас е и възрастта на развихреното въображение. Детето не винаги лъже съзнателно, то просто измисля истории. Обяснете му ясно разликата между едното и другото.

Важно е също родителите да не прекаляват с материалните стимули, както и с наказанията. В никакъв случай не давайте награда, за да прекратите лошо поведение - хлапето ще свикне и след това винаги ще търси "подкупа".

Пети клас - време за оценки

Не се карайте за двойките, за да не загуби хлапето мотивация

Наръчник има и за родителите на децата от пети клас, който е вододелната линия между основното училище и прогимназията. За хлапето първата и основна разлика е в това, че там учителите са повече. При това преподават на много повече ученици и не са толкова ангажирани с вашия малчуган. Какво съветват от Асоциация "Родители"?

Голям процент от децата до четвърти клас получават предимно шестици като стимул за усилията, които полагат, а в пети клас изведнъж в бележника им се появяват всички оценки от 2 до 6 без подробно обяснение защо се случва това.

Децата стават много чувствителни към оценките и ако не им бъде обяснено, че те са за моментното състояние на знанията им, приемат,

че тези цифри оценяват самите тях. Това е сериозен риск детето да загуби мотивация.

За да не се случи това, напомняйте на детето да си записва в тетрадката всичко, което учителят изисква - цветни моливи, шаблони, атласи, за да не забрави нещо в потока нови предмети. Попитайте преподавателите как са формулирали критериите си за оценка. След това ги преразкажете простичко на детето - когато знае какво се очаква от него, ще му бъде по-лесно да се справи. Не се отнасяйте към оценките лично - вместо да корите и навиквате петокласника, опитайте се да разберете какви са причините той да има такава оценка. Наистина ли не разбира този материал, бил е притеснен на теста или просто вниманието му е било фокусирано върху новата игра в телефона на Пепи. Помнете - оценките на детето в никакъв случай не измерват вашето справяне като родители. Това, че успехът му по география внезапно е паднал, не означава, че сте се провалили като майка, нито че учителката има лошо отношение към вашето дете.

Най-очевидното, което ще забележите като промяна в учебника, е обемът на уроците - станали са по-дългички. Освен това са по-сложни, съдържат повече понятия. Към края на четвърти клас повечето деца са се научили да правят разлика между причина и следствие, но понятийното им мислене все още се формира. Те все още се учат да мислят абстрактно. За да помогнете на детето, може да му покажете как да учи. Например на части, вместо да усвоява целия урок наведнъж. Изтренирайте това няколко пъти, след което го оставете да намери само темпото си. Свикнете го първо да учи уроците и след това да пише домашните си. Използвайте всеки удобен момент, за да тренирате концентрацията на петокласника, като го правите под формата на игра.

Тъй като детето в тази година е в ролята на "зайче", скъпи телефони и джаджи не са препоръчителни за носене в училище. Не го плашете, че "големите" ще му го вземат, за да не се страхува да ходи в клас, но му вземете нормален телефон, по който просто можете да се свързвате с него - това е напълно достатъчно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай