Брюксел публикува План за действие за цифрово образование

Брюксел публикува План за действие за цифрово образование | StandartNews.com

За първи път Европейската комисия публикува през януари План за действие за цифрово образование, като "България е изключително напред и бих се радвала и останалите държави членки да имат толкова инициативи, свързани с него". Това заяви еврокомисарят за цифровата икономика и за цифровото общество Мария Габриел на форума "Образование 4.0", посветен на дигиталното обучение и на новите технологии, които навлизат в образованието.

По думите й в плана за цифрово образование се изисква да има повече информационни кампании и за разширяване на wi-fi мрежите в училищата в ЕС. "Виждаме, че България е в период, в който тези идеи се реализират", коментира Мария Габриел. Тя каза, че всички министри на образованието в ЕС през миналата седмица са получили писмо от нея и от еврокомисаря за образованието Тибор Наврачич, което е за Европейската седмица на програмирането. Тя ще се състои между 6 и 21 октомври, а резултатите от 2017 г. са впечатляващи - над 1 200 000 бяха участниците, като от тях 46 процента са момичета. Амбицията ни е до 2020 г. Европейската седмица на програмирането да обхване 50 процента от европейските училища, заяви еврокомисарят Мария Габриел.

Тя представи и тревожни данни за България, според които от 1000 завършили висше образование в специалности, свързани с информационните технологии, 24 са жени, но само 6 от тях продължават с кариера в ИКТ сектора.
За студентите и за завършилите скоро висшето си образование ЕК ще започне през този месец нов пилотен проект "Цифрова възможност", като по него между 5000 и 6000 студенти от цяла Европа ще могат да осъществят трансграничен стаж от 4-5 месеца. Той ще бъде платен от ЕК, "като около 500 евро е сумата", обяви Мария Габриел. Тя отбеляза, че трябва да се привлекат не само повече ИТ специалисти, но и повече студенти от хуманитарните науки, за да придобият умения в цифровите технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай