Неделя,

Британци напират за лекари у нас

От: Failed to load user -
4846
Британци напират за лекари у нас
A
A
A

Нашето обучение било по-добро от италианското, посрещнаха ги с кукери

Пловдив. Медицинският университет в Пловдив е на път да се превърне в любима учебна дестинация за кандидат-студентите от Англия. Само през тази учебна година 80 британци са избрали елитния вуз под тепетата, за да учат за доктори. В понеделник вечерта те бяха посрещнати с изискано парти в Стария град.

Специално за студентите от Англия в емблематичния за града под тепетата ресторант "Пълдин" бе подготвена богата фолклорна програма с много танци, песни и кукерски изпълнения. Тенденцията е за непрекъснато нарастване на интереса от страна на британските кандидат-студенти към пловдивския Медицински университет, каза Бен Амброуз, директор на агенция "The Student World", която води студентите от Великобритания.

По думите му университетът набира популярност на Острова заради престижните награди, с които е отличаван през годините и заради високото ниво на образованието, което получават студентите. В никакъв случай не е водеща таксата за обучение, която за един чуждестранен студент е в размер на 8000 евро годишно. Има вузове в Италия например, които искат по-ниски такси, но въпреки това нашите младежи избират България, каза още Амброуз. Англичаните предпочитали Пловдив заради историческите дадености и защото намирали града за спокоен, сигурен и в същото време предлагащ възможности за развлечения и културен живот.

В момента в МУ - Пловдив се обучават общо 146 студенти от Обединеното кралство. Тази година е втората, която посреща англичани, пожелали да учат медицина и дентална медицина. Кандидатстват с диплома, от която се изисква успех над 4,70. Обучението за тях е на английски език, като през втората година задължително учат и български, който им е необходим, за да общуват с пациентите по време на практиката. Дипломите от пловдивския вуз се признават в родината им, а като английски граждани не е нужно да държат приравнителни изпити, за да практикуват като лекари.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички