Британци напират за лекари у нас

Британци напират за лекари у нас | StandartNews.com

Нашето обучение било по-добро от италианското, посрещнаха ги с кукери

Пловдив. Медицинският университет в Пловдив е на път да се превърне в любима учебна дестинация за кандидат-студентите от Англия. Само през тази учебна година 80 британци са избрали елитния вуз под тепетата, за да учат за доктори. В понеделник вечерта те бяха посрещнати с изискано парти в Стария град.

Специално за студентите от Англия в емблематичния за града под тепетата ресторант "Пълдин" бе подготвена богата фолклорна програма с много танци, песни и кукерски изпълнения. Тенденцията е за непрекъснато нарастване на интереса от страна на британските кандидат-студенти към пловдивския Медицински университет, каза Бен Амброуз, директор на агенция "The Student World", която води студентите от Великобритания.

По думите му университетът набира популярност на Острова заради престижните награди, с които е отличаван през годините и заради високото ниво на образованието, което получават студентите. В никакъв случай не е водеща таксата за обучение, която за един чуждестранен студент е в размер на 8000 евро годишно. Има вузове в Италия например, които искат по-ниски такси, но въпреки това нашите младежи избират България, каза още Амброуз. Англичаните предпочитали Пловдив заради историческите дадености и защото намирали града за спокоен, сигурен и в същото време предлагащ възможности за развлечения и културен живот.

В момента в МУ - Пловдив се обучават общо 146 студенти от Обединеното кралство. Тази година е втората, която посреща англичани, пожелали да учат медицина и дентална медицина. Кандидатстват с диплома, от която се изисква успех над 4,70. Обучението за тях е на английски език, като през втората година задължително учат и български, който им е необходим, за да общуват с пациентите по време на практиката. Дипломите от пловдивския вуз се признават в родината им, а като английски граждани не е нужно да държат приравнителни изпити, за да практикуват като лекари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай