Бригадири рекордьори ходят по 8 пъти в САЩ

Спад в търсенето на спасители, студенти се натискат за стюарди в Манхатън

Бригадири рекордьори ходят по 8 пъти в САЩ | StandartNews.com

Банки им отпускат кредити с гратисен период, масово теглят до 4 бона

Около 8000 българи се очаква да заминат на студентски бригади в САЩ тази година. А в топ 3 на техния списък вече се намира Аляска. От своя страна в списъка на работодателите от щата страната ни отдавна е номер едно и е изпреварила Турция и други страни, които също изпращат млади хора по програмата Work&Travel. "Предпочитат наши студенти, защото имат високо ниво на английски, работят здраво, честни са и не създават проблеми", разказва пък Борислав Милков, мениджър на програмата по проекта "Световно образование".

"Избрах си Аляска. Не съм била там, но обичам екстремното. Ще замина заедно с приятеля си, току-що ми предложиха работна оферта като мияч на чинии. Надявам се най-вече да срещна топли хора", разказва Стефани от Софийския университет, докато излиза от залата, където американските фирми набират наши младежи. Пристигналите компании всъщност са оторизирани представители на 75 американски работодатели, които искат да наемат българи. Сред тях е и най-големият туроператор на щата Аляска, който предлага работа на всички възможни позиции в хотелите си. "Компанията има и круизни кораби, но за тях не набира кадри заради изискванията на програмата за сигурност. Нашите младежи обаче ще посрещат точно туристите от тези кораби, тръгнали на воаяж към студения щат", разказва Милков.
Заплащането в Аляска е много високо -

варира от 8 до 13,50 долара на час

но според Милков българите не избират щата само заради това. "Повечето от студентите, които отиват там, обичат природата, екстремните изживявания, които щатът може да им предложи. Там има уникални национални паркове, работодателите им организират барбекю и пикници, екскурзии с лодки и преживявания с кану", разказва той. Търсят се както хора с висок английски, които могат да получават най-доброто заплащане на рецепцията например, така и такива, които още не владеят добре езика, но могат да помагат в кухнята и да се опитват да го проговорят малко по-добре в неформална обстановка. За Аляска заминават буквално стотици - съвсем наскоро същият работодател бил във Варна и наел абсолютно всички, които се явили на интервюто. Именно по време на него се проверява нивото на езика, но освен това се изисква и някакво резюме, в което студентът разказва за себе си, работния си опит, уменията си. Според Милков 90 на сто от младите хора, отишли веднъж на работа в Аляска, следващите пъти искат да се върнат отново там. "Изкарват по 4 месеца през лятото, температурите тогава са около 25 градуса, това все пак е

доста далеч от представите за студ

разказва той.
Сред останалите позиции много търсени са тези за камериери в луксозни автобуси до Манхатън, защото са добре платени. Английският обаче също трябва да е добър. След като тази позиция била предложена веднъж първата година, през следващата студентите си предавали един на друг информация, че си струва, и масово опитвали да се запишат за нея. Бройките обаче все пак са ограничени - автобусите до Манхатън не са стотици.

За сметка на това по думите на Милков намаляват местата за спасители. "Съзнателно ограничаваме работодателите, защото изискванията на програмата са за гарантиране на сигурност. А повечето от тях се занимават с мениджмънт на вериги от басейни и непрекъснато ги "въртят" на ротационен принцип. В момента предлагаме спасителски позиции само за увеселителните паркове, където работното място е фиксирано и студентът знае, че няма цяло лято да го местят от басейн на басейн", разказва той. Много търсено е и Източното крайбрежие, където се предлагат места както в хотели, така и по плажове, в супермаркети, намира се възможност и за втора работа.

Расте и броят на студентите, които заминават на бригада с кредит, изтеглен преди отпътуването. Вече има няколко банки, които предлагат именно такива заеми - с гратисен период, в който не се плаща нищо, докато студентът е извън страната, и с доста ниски лихви. Предлагат се заеми от 500 до 15 000 лева, но повечето младежи теглят около 3500 - 4000. Това е достатъчно за заплащане на таксите, самолетния билет и малко джобни. Младежите с малко опит, които отиват за първи път, обикновено

успяват да спестят между 4000 и $7000

а онези, които са ходили по-често - и по 10 000. За някои от тях бившите работодатели пускат директни оферти. Според Милков има дори и хора, които успяват да отидат по 8 пъти на работа в САЩ - например записват втора бакалавърска степен, която им дава възможност да продължат участието си в програмата. "В предишните години целта на студентите беше най-вече да спестят пари", казва Милков. "И сега за мнозина това е задача номер едно, но все повече расте броят на онези, които се радват на възможността да пътуват и да видят повече нови места. Докато са там, те имат право да излязат и извън страната - да отидат в Канкун в Мексико или в Карибския басейн. Ако са в България, ще им бъде трудно да отидат специално до Карибите. Но докато са там, мнозина се възползват", споделя той. Мнозина пък използват парите, за да си платят по-скъпа магистратура в чужбина например или за да се издържат през учебната година, без да им се налага да работят допълнително в България. Едно е сигурно - над 80% от отишлите веднъж се връщат и втори път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай