Петък,

Близо 40% от учениците не са съчинили нито ред за "Заточеници"

От: Failed to load user -
1249
Близо 40% от учениците не са съчинили нито ред за "Заточеници"
A
A
A

Яворов е написал стихотворенията "Арменци", "Евреи" и "Баджанаци". Поетът много страдал заради едно трагично събитие - самоубийството на дъщеря си Лора. Той е имал и съпруга, и любовница, но умира твърде млад.

Това са само част от бисерите, сътворени от абитуриентите на матурата тази година. Темата, която се падна като 41-ви въпрос на изпита, бе "Изгубената родина" според творбата "Заточеници" на Яворов. Близо 40 на сто от младежите не са написали нито ред по нея, а са решавали само теста. От останалите около половината са предпочели да пишат есе, а не интерпретативно съчинение. Според някои от младежите творбата се казва "ЗаДоченици", а поетът - Пейо Явор. "Яворов се прощава със сушата, защото е заклещен на един кораб", пише ученик. Друг твърди, че "в третия стих се казва как кметът е продал заточениците". "Героят вижда как Дунав, Варна и Марица ще греят в гроба му", е друг от бисерите. "Ако се задълбочим по-дълбоко в определени творби, може да открием дълбок и тежък аспект", пише пък друг абитуриент. Най-ярките бисери от матурата обикаляха като топъл хляб интернет вчера.

Според експерти от просветното министерство като цяло представянето на зрелостниците е съизмеримо с миналата година, а успехът е добър. Това обаче не е утешително, защото миналогодишната матура бе най-слабата - със среден успех 4,18. Скалата, по която точките се приравняват към шестобалната система, е същата като миналата година, което означава, че тройка се пише за 23 точки, а пълно 6 - за над 95.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички