БГ учениците са най-неграмотни в Европа

БГ учениците са най-неграмотни в Европа | StandartNews.com

Учениците в България са най-неграмотните в цяла Европа, показва последното международно изследване в областта на образованието по поръчка на Европейската комисия, цитирано от бТВ.

Независимо от това у нас намалява броят на децата със слаби оценки.

Според анализите 44% от българските ученици не са се справили с тестовете по математика, четене и природни науки. Само 4 на сто са постигнали отлични резултати.

Конкретно при четенето около 40% от учениците не четат добре, докато този процент средно за Европейският съюз е 16 на сто. Тук сме на едно ниво с Румъния, Тайланд и Коста Рика в световен мащаб.

При математиката под критичното ниво остават 43% на българските деца, двойно по-малко са европейчетата.

Децата обаче дават по-добри резултати от повечето възрастни, показват родните изследвания. Затова от неправителствения сектор настояват за въвеждане на тест по езикова грамотност при кандидатстване за работа, особено за държавни служители.

Българските тестове са дали най-добри резултати при децата и възрастните в по-малките населени места като Сопот е Димитровград, например. Най-добре се представят родните ученици по отношение на познанията по природни науки, като там не са последни, а предпоследни. Под критичното ниво са 1/3 от децата, като по-зле от българчетата в тази класация са само румънчетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай