Без такси в детските ясли и градини за децата с ТЕЛК във Варна

Без такси в детските ясли и градини за децата с ТЕЛК във Варна | StandartNews.com

Родителите на деца с увреждания и тежки заболявания във Варна няма да плащат такси в детските ясли и градини. Това стана ясно на заседание на ВрК "Правна комисия", на която бяха одобрени промените в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и услуги, в частта за таксите за яслите и градините. Процентът на инвалидност на децата ще е без значение, необходимо е единствено експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК. В момента от такса са освободени родителите на деца с ТЕЛК над 70%.

„Извършихме допълнителен анализ и се установи, че към момента децата с ТЕЛК под 50%, посещаващи детски заведения във Варна, са 15-ина. Затова предлагаме всички деца с различна степен на увреждане да бъдат освободени от такса", каза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, по чиято инициатива се правят допълнителните корекции.

Той поясни, че се предвижда измененията да влязат в сила от 1 януари 2018 г.

Искането за отпадането на таксите е инициирано от фондация „Живот със Синдром на Даун".

Организацията е финалист в последното издание на най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA в партньорство с фондация Reach for Change България - ПРОМЯНАТА 2016/2017. Тя е основана от Красимир и Силвена - семейство от Варна, което се бори за достоен и качествен живот на хората със Синдром на Даун. Заедно с техните деца - синът им Крис и дъщеричката им Микаела, която е със Синдром на Даун - те развиват видео канал, в които чрез видеоклипове разкриват части от живота на тяхното семейство, за да вдъхнат кураж и на други семействата, сблъскващи се със същото предизвикателство и да им помогнат да бъдат информирани, подготвени за различни ситуации и готови да се борят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай