Вторник,

Без такси в детските ясли и градини за децата с ТЕЛК във Варна

От: Администратор -
Без такси в детските ясли и градини за децата с ТЕЛК във Варна
A
A
A

Родителите на деца с увреждания и тежки заболявания във Варна няма да плащат такси в детските ясли и градини. Това стана ясно на заседание на ВрК "Правна комисия", на която бяха одобрени промените в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и услуги, в частта за таксите за яслите и градините. Процентът на инвалидност на децата ще е без значение, необходимо е единствено експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК. В момента от такса са освободени родителите на деца с ТЕЛК над 70%.

„Извършихме допълнителен анализ и се установи, че към момента децата с ТЕЛК под 50%, посещаващи детски заведения във Варна, са 15-ина. Затова предлагаме всички деца с различна степен на увреждане да бъдат освободени от такса", каза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, по чиято инициатива се правят допълнителните корекции.

Той поясни, че се предвижда измененията да влязат в сила от 1 януари 2018 г.

Искането за отпадането на таксите е инициирано от фондация „Живот със Синдром на Даун".

Организацията е финалист в последното издание на най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA в партньорство с фондация Reach for Change България - ПРОМЯНАТА 2016/2017. Тя е основана от Красимир и Силвена - семейство от Варна, което се бори за достоен и качествен живот на хората със Синдром на Даун. Заедно с техните деца - синът им Крис и дъщеричката им Микаела, която е със Синдром на Даун - те развиват видео канал, в които чрез видеоклипове разкриват части от живота на тяхното семейство, за да вдъхнат кураж и на други семействата, сблъскващи се със същото предизвикателство и да им помогнат да бъдат информирани, подготвени за различни ситуации и готови да се борят.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички