Академия за Нобел търси таланти у нас

Академия за Нобел търси таланти у нас | StandartNews.com

София. Във всяко частно училище в Швейцария учат между 3 и 5 български деца. Наши ученици има и в почти всички частни школа във Великобритания, като в някои от тях броят им достига над 10. Това разказаха от "Интеграл", които през уикенда организират изложение на средни училища от чужбина.

За първи път у нас пристига музикална академия за Нобелови лауреати, която се намира във Виена. За нея младите таланти кандидатстват след VII клас с прослушване, а обучението там им позволява да свирят на уникални инструменти. Пристига и частно школо в Ливърпул, в което може да се учи на половин цена, защото държавата покрива таксите за обучение. Ученикът плаща само настаняването и издръжката си.

През последната година броят на нашенчетата, които учат в гимназии навън, е нараснал с 35 на сто.

Търсят говеда и нови трактори за техникумите

Учениците в много от селскостопанските гимназии се обучават с техника на 50-60 години, каквато вече не се използва в практиката. Това стана ясно по време на заседание на образователната комисия в парламента. Аграрното ведомство ще потърси начин фермерите при определени условия да отпускат на училищата съвременна техника, на която да учат учениците. Особено тежко било положението в паралелките по животновъдство и ветеринарна медицина, тъй като много от школата не разполагали и с животни, на които децата да се обучават. Министър Димитър Греков пък ще предложи земеделското министерство да назначава директорите на тези училища, тъй като то отпуска парите за тях. Селскостопанските училища в последните години са намалели близо наполовина - от 126 на 76.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай