Понеделник,

Оправят лошите учебници със свитъци

От: Администратор -
3527
 Оправят лошите учебници със свитъци
A
A
A

Свитъци или методически упътвания, които да коригират грешното съдържание на учебниците на начален курс , докато се напишат и приемат новите предлага министърът на образованието Тодор Танев. В момента той чете букварите от първи до четвърти клас.

„От първи до четвърти сега в момента ги чета. Иска ми се ние да изготвим, ако не нови учебници, за което трябва нов закон – така ни убедиха, така се прави, то поне свитъци. Те няма да бъдат нещо като алтернатива на учебниците. Те ще бъдат раздадени на учителите и на родителите за пояснения на някои съдържания в съществуващите учебници", обясни във Варна министърът.Според него с приемането на Закона за училищното и предучилищното образование, който предстои да мине на второ четене, ще има мащабна реформа в образованието, зад която стои съвсем нова философия. Ще има списване на нови стандарти, което означава нови учебници и учебни програми, подчерта той.Освен това местната власт и бизнесът трябва да казват от какво имат нужда и да участват в изготвянето на програмите, да участват 50 на сто в училищните настоятелства.Историята помни само бизнесмените, които са дали пари за църква и училище, каза министър Танев. Искам да децентрализирам това централизирано учреждение –министерството, да казват хората какво искат от образованието, а не ние да им го налагаме, добави той.

Според него са необходими сериозни разговори и по въпроса дали да бъде въведено вероучение в училище, както поиска Светият синод в писмо до председателя на НС Цецка Цачева. Танев отказа да каже личното си мнение, но посочи, че дискусията по казуса трябва да включва много страни и трябва да се вземе колективно решение.Танев категорично отрече обвиненията, че прикрива злоупотреби във Фонда за научни изследвания. Той увери, че е подал сигнал за тях в прокуратурата и ДАНС , а ще даде на съд тези, които си позволяват да говорят неистини..

Образователният министър Тодор Танев и министърът на отбраната Николай Ненчев се включиха в тържествения ритуал по честване на 136-тата годишнина от създаването на Военноморските сили и дипломирането на курсантите от випуск 2015 на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров". Нашите мичмани получиха и офицерски пагони за лейтенант . 9 курсанти за ВМС на Виетнам също получиха дипломите си от морската Алма матер.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички