Оправят лошите учебници със свитъци

 Оправят лошите учебници със свитъци | StandartNews.com

Свитъци или методически упътвания, които да коригират грешното съдържание на учебниците на начален курс , докато се напишат и приемат новите предлага министърът на образованието Тодор Танев. В момента той чете букварите от първи до четвърти клас.

„От първи до четвърти сега в момента ги чета. Иска ми се ние да изготвим, ако не нови учебници, за което трябва нов закон – така ни убедиха, така се прави, то поне свитъци. Те няма да бъдат нещо като алтернатива на учебниците. Те ще бъдат раздадени на учителите и на родителите за пояснения на някои съдържания в съществуващите учебници", обясни във Варна министърът.Според него с приемането на Закона за училищното и предучилищното образование, който предстои да мине на второ четене, ще има мащабна реформа в образованието, зад която стои съвсем нова философия. Ще има списване на нови стандарти, което означава нови учебници и учебни програми, подчерта той.Освен това местната власт и бизнесът трябва да казват от какво имат нужда и да участват в изготвянето на програмите, да участват 50 на сто в училищните настоятелства.Историята помни само бизнесмените, които са дали пари за църква и училище, каза министър Танев. Искам да децентрализирам това централизирано учреждение –министерството, да казват хората какво искат от образованието, а не ние да им го налагаме, добави той.

Според него са необходими сериозни разговори и по въпроса дали да бъде въведено вероучение в училище, както поиска Светият синод в писмо до председателя на НС Цецка Цачева. Танев отказа да каже личното си мнение, но посочи, че дискусията по казуса трябва да включва много страни и трябва да се вземе колективно решение.Танев категорично отрече обвиненията, че прикрива злоупотреби във Фонда за научни изследвания. Той увери, че е подал сигнал за тях в прокуратурата и ДАНС , а ще даде на съд тези, които си позволяват да говорят неистини..

Образователният министър Тодор Танев и министърът на отбраната Николай Ненчев се включиха в тържествения ритуал по честване на 136-тата годишнина от създаването на Военноморските сили и дипломирането на курсантите от випуск 2015 на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров". Нашите мичмани получиха и офицерски пагони за лейтенант . 9 курсанти за ВМС на Виетнам също получиха дипломите си от морската Алма матер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай