Село би София по английски

Отборът взе приз от Кеймбриж, за награда отиват в Бристол

Село би София по английски | StandartNews.com

София. Селска гимназия сложи в джоба си реномираните столични школа. Тази година победители в състезанието на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България "International House" е Частната професионална гимназия с чуждоезиково обучение от Челопеч. Отборът на десетокласниците Николета Панджерова, Стойо Тетевенски и Борис Гърков първо побеждава на полуфинал конкурентите си от софийските училища, а след това печели и националния финал в Благоевград. "International House" е културологично състезание на английски език, което изисква задълбочени знания в различни сфери - музика, филми, литература, изкуство, история, география, спорт.

"Първо проведохме вътрешен кръг в нашата гимназия, за да излъчим отбор", разказва директорът Николай Кръстев. Интересното е, че тримата победители са с година по-малки от останалите участници. За награда в началото на септември тримата възпитаници на английската гимназия в Челопеч заминават на едноседмичен обучителен курс в Бристол. Разходите по пътуването и престоя там ще бъдат поети от най-голямата компания в района - концесионера на близката медно-златна мина "Челопеч майнинг", собственост на канадската компания "Дънди прешъс металс". Всъщност компанията е и собственикът на частната английска гимназия в Челопеч.

Близо 120 деца учат в школото, което с годините все повече се налага като място с едно от най-доброто обучение по английски език в страната. За частно училище

таксата е почти символична - 250 лв. на срок

Тя не е променяна почти от създаването на гимназията през 1997 г. от тогавашния концесионер на рудника. След като през 2003 г. мината започва да се експлоатира от "Дънди прешъс металс", тя поема и издръжката на школото. Двайсетината преоподаватели в него, за разлика от цялото учителско съсловие, не се оплакват от заплатите си. Те всъщност са служители на "Челопеч майнинг". Повечето от тях пътуват всеки ден от столицата с транспорта на компанията. "Качеството на преподаване е на изключително високо ниво", казва директорът. Това показват и резултатите на децата от изпитите за сертификатите на Кеймбридж. Биология, химия, история, география се учат на английски. Подборът на учениците освен с оценките от матурите по български и математика след 7-ми клас става и с приемен изпит - есе и логически тест по математика. Тук основно идват да

учат деца от региона - Златица, Пирдоп, Клисура

но има и софиянци. Собственикът се е погрижил и за приятни условия в общежитието към гимназията. "Челопеч майнинг" не жали средства да насърчава и различни извънкласни занимания - клубове по изкуство, информационни технологии, етнография, волейбол, Дикенс театър. Всъщност компанията подпомага и основното училище в селото, в чиято сграда под наем е английската гимназия. Както и детската градина в селото.

"Стратегията на нашите дарителски програми е да осигурят устойчивост на региона с максимална добавена стойност и дългосрочен ефект, а не просто да покриваме някакви нужди на момента", казва изпълнителният директор на "Челопеч майнинг" Николай Христов. Инвестицията в придобиване на знания и умения е пример за устойчивост. От 2007 г. минната компания осигурява 2-годишни практики за току-що завършили младежи от Професионалната гимназия по механо- и електротехника в Пирдоп.

Четири дни от седмицата работят в реална среда

а един ден имат теоретични занимания в гимназията. Така компанията успява да подготви точните специалисти, от които има нужда. Отделно над 60 стажанти от Минно-геоложкия университет в София вече са трупали опит в рудника и част от тях са останали на работа в него. Наесен за първа година "Челопеч майнинг" отпуска стипендии и за преподаватели от Минно-геоложкия университет. На място те ще изучават най-авангардните и щадящи природата технологии в света за подземен добив на руда. Планираната от 2003 г. инвестицията от $150 млн. в модернизация на рудника е почти завършена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай