Вторник,

6 ВУЗа менте бълват дипломи

От: Администратор -
1046
6 ВУЗа менте бълват дипломи
A
A
A

Три са от Украйна, два от Русия и един от Острова

Броят на местата в университетите у нас вече е по-голям от випуска абитуриенти. Въпреки това все още има хора, които се подлъгват по вузове менте, все едно дали са базирани у нас или в чужбина. Много от тях разбират, че са дали пари за лист хартия, който не значи нищо едва когато дойде време държавата да им го признае.

Двама министри ги даваха на прокурор, но продължават да обучават

Шест нелегитимни университета продължават да издават дипломи, въпреки че двама министри ги даваха на прокурор. Даниел Вълчев и Сергей Игнатов последователно връчваха на прокуратурата списъци с вузове, които не са акредитирани у нас и не отговарят на българските стандарти. Въпреки това в последните три години са се появили 21 "абсолвенти", които са се опитали да легализират дипломите си в НАЦИД /Национален център за информация и документация/, където се легализират дипломите от чужди университети.

Всъщност университетите са легални в собствените си страни, но нямат разрешение да обучават у нас, затова и тапиите им не се признават, разказва директорът на НАЦИД Ваня Грашкина. Най-често те са сключили договори с бизнес организации да записват "студенти", които дори не държат изпити за прием.

Три от тях са базирани в Украйна - Киевски славистичен университет, Киевски национален университет "Тарас Шевченко", Междурегионална академия за управление на персонала, Украйна. Два са руски - Международен славянски институт, Московски държавен университет по икономика, статистика и информатика, а един е британски - в Портсмут. Обичайната практика е, когато чужд университет иска да изнесе обучение в друга страна, той да го направи в акредитиран вуз там. В случая обаче тези вузове са избрали просто фирми, които прибират парите на кандидатите, въпреки че нямат никаква акредитация. Не се знае как и дори на какъв език обучават, имат ли хабилитирани преподаватели, колко часа изучават съответните дисциплини. На сайтовете им обикновено липсват и такси, които се съобщават на кандидатите едва в офиса на фирмата. "Стандарт" видя, че на сайта на Международния славянски институт обаче е посочена такса от 490 лева за семестър.

"В тези университети се "дипломират" предимно хора в по-зряла възраст, които явно не са учили навремето, а сега дипломата им е нужна", разказва Ваня Грашкина. Тапиите обаче не са признати у нас, а е спорно дали ще им ги признаят и в страните, в които се намират съответните университети. Причината е, че "Тарас Шевченко" например издава на българите дипломи по различен образец от тези, които дава на студентите си в Украйна. На него липсва гербът на страната, а присъства само логото на университета. "Обмисляме отново да внесем списък на тези университети при министър Тодор Танев, след като съберем достатъчно данни за тях", каза Ваня Грашкина. От последния сигнал, подаден от Сергей Игнатов, са минали три години. Проблемът при прокурорските проверки обаче бил и в това, че част от тези университети не са регистрирани в столицата и трябва да ги проверяват магистратите по места.

Чужденци подправят наши документи

Доста често биват засичани и фалшифицирани дипломи, които нашенците са си купили или направили сами. Някои от тях дори не са на оригиналните бланки на университетите. В други има по-дребни грешки, например объркано е името на ректора. Има и откровено подправени документи, изпълнени с правописни грешки, разказва Грашкина.

Любопитното е, че има и чужденци, които подправят дипломи от български университети, за да излезе, че са ги завършили. На такива случаи експертите се натъкнали, след като техни сродни институции от чужбина се обадили да правят проверки. Най-често чужденците успешно могат да подправят бланките, но се препъват на холограмния стикер, който е истинската защита на бг дипломите. Обикновено фалшификаторите преснимат стикери от други документи, но не знаят, че те съдържат информация за лицето, на което реално е дипломата, и така се издънват.

Сред заловените ментета е например диплома на стоматолог от Медицинския университет в София, с която чужденка се опитала да работи в САЩ. Оказало се, че тя е учила в университета наистина, но не е успяла да се дипломира.

Фантоми в Техническия

В Техническия университет назрява скандал заради студенти фантоми. По закон държавата отпуска субсидия на брой обучавани студенти. Вузът е посочил като реално учещи в него 12 300 души. Всъщност обаче в тази бройка например са включени чуждестранните студенти, които са 700, предимно от Турция, и които си плащат обучението. Включени са и 660-те докторанти, които се субсидират отделно. Има и завишение при броя на реалните студенти държавна поръчка. Една част са прекъснали или заминали за чужбина, но държавата продължава да плаща за тях. Във филиала на университета в Сливен се обучават 505 души, а в справката на вуза до МОН са посочени 774. Подобни примери има и във филиала в Пловдив, но в значително по-малък размер. Сигнал за нарушенията е изпратен официално лично до министъра.

Наплив на хора с тапии по шериат

Сред легализираните дипломи, минали през НАЦИД в последните три години, най-много са руските. Документите си заверяват както студенти от престижни университета, така и от по-малко известни висши училища. От всички 1389 документа, които страната ни е признала, 227 са от Русия. Веднага след това е Великобритания с 223. САЩ е на трето място, като дипломите оттам са почти наполовина по-малко. Има и документи от доста екзотични страни - увеличават се например българите, завършили в Япония, има и доста с дипломи от Нова Зеландия. Признавали сме дипломи и от Китай, Корея и Сингапур. Има и доста чужденци, които искат да заверят дипломите си у нас, за да започнат работа тук. Срокът за признаване на документите вече е сведен до по-малко от месец, разказа Грашкина.

Напоследък се появяват и младежи, които искат да им бъдат признати дипломите по шериат, или ислямско право. Винаги получават отказ, защото това е религиозно образование, независимо от висшето училище, в което са го получили.

Мамят с тапии от САЩ и Швейцария

Американско "висше училище" е с шефове в Пакистан и сертификати от Дубай

Ако ви предложат да учите в швейцарски колеж по ресторантьорство, проверете го внимателно. В страната има много учебни заведения, които дават професионални тапии, но с тях не може да станете нито бакалавър, нито магистър. Много българи се лъжат, че подобен колеж ще им даде висше образование и разбират истината едва когато дойде времето да заверяват дипломите си. Само че тогава вече са платили десетки хиляди франкове, защото образованието там е скъпо.
В Швейцария всъщност има само 17 акредитирани университета, които дават висше образование. Част от другите обаче имат разрешително от кантона, в който провеждат обучението. Листът хартия, който се получава от тях, обаче няма стойността на диплома за висше. Най-често подобни колежи са акредитирани от асоциации на хотелиерите или ресторантьорите и дават добри практически умения, но не и теоретични знания. Част от завършилите ги обаче се надяват с тази диплома да започнат работа в държавната администрация, което е невъзможно.

Много често българите се полъгват и по филиали на чужди университети, които са легитимни само в собствените си държави, но са отворили клонове навред. Университетът Шилър например обучава и в Германия и Испания, но дипломите му не се признават там. Британските университети като цяло са изрядни в откриването на филиали, но в Гърция например техните подразделения са нелегитимни, защото страната акредитира само държавните си университети. Вече има българи, учили в британски филиали в Солун, които със закъснение открили, че са платили за лист хартия, който не им служи за нищо.

В последните години са намалели случаите с "фабрики за дипломи" - университети, които въобще не обучават, а дават тапии за висше срещу прилична сума. Напоследък сме имали само три случая от САЩ, като два са с т. нар. университет Роксвил. Дипломата оттам струва 13 000 долара, а кампусът е "виртуален", както е записано на собствения му сайт. Всъщност ръководството на тази печатница за дипломи е базирано в Пакистан, а тапиите се издават от Дубай.

Танев иска повече избор на матурите

Учениците да имат повече възможности да избират по какъв предмет да държат матурата си, иска просветният министър Тодор Танев. Той заяви, че матурата може да не е вход за вуз, но за целта трябва да се проучи опитът и на другите страни.

В четвъртък депутатите приеха на първо четене законът за училищното образование, с който основното училище вече ще се завършва в седми клас, а гимназията ще се разделя на два етапа. Държавата вече ще финансира и учениците, които учат в частни училища, а школата няма да имат право да събират такси за дейностите, за които хазната е платила. Това ще доведе до намаление на таксите в тези училища. Лидерът на ДПС Лютви Местан ще внесе и предложение да има минимални критерии за тройка на матурата, защото сега учениците могат да изкарат високи оценки и без никакъв писмен текст.

Лютви Местан призова за национална програма за предучилищна подготовка, която да осигури детска градина във всеки ромски квартал. Според изчисленията му за това ще са нужни 200 млн. лв.

Вижте кой е законен на сайта на ЮНЕСКО

Начините да се разбере кой университет е законен са няколко. Можете да проверите дали той е легитимен на сайта на министерството на образованието на съответната държава или на агенцията за акредитации там. Всички легални вузове са качени и на сайта на ЮНЕСКО. Освен това може да отправите запитване до българския орган НАЦИД, който ще ви отговори веднага има ли смисъл да харчите парите си.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията