16 350 души посетиха Националния исторически музей

16 350 души посетиха Националния исторически музей  | StandartNews.com

16 350 души посетиха Националния исторически музей (НИМ) през 20 май, Европейска нощ на музеите, съобщиха от пресцентъра на хранилището.

Домакините от НИМ не само разтвориха широко и гостоприемно вратите на културно-историческата ни „обител", но направиха и всичко възможно да отговорят на очакванията на хората и да представят не само по най-привлекателен начин забележителната си постоянна експозиция, но и да предложат разнообразни и атрактивни „съпътстващи" прояви.

Особено голям интерес предизвикаха новите експонати за Васил Левски, специалната изложба, посветена на 24 май – старинни книги и икони с изображения на светите братя Кирил и Методий, експозицията „Скрито – покрито" (за бельото на българката в началото на ХХ в.) и др.
Изпълненията на Камерния хор „Средец" събраха доста почитатели на хоровото изкуство, а най-малките посетители не искаха да си тръгнат от Детския музейно-образователен център.

Съкровището от Над Сент Миклош си е цяла една отделна колекция. То е най-загадъчното българско съкровище, заяви проф. Божидар Димитров в интервю за "Фокус". 

Загадките, които задава съкровището са няколко. Първо – на кого е? Второ – датировката. Трето – защо в него са преплетени езически и християнски моменти?", обясни професорът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай