15 септември идва без недостиг на учители

15 септември идва без недостиг на учители | StandartNews.com

Нормално е в летните месеци да има незаети учителски места. Това, че има свободни 1379 места, е традиционна практика през лятото. В страната има голяма миграция, има движение на учители от едно училище в друго и не се притеснявам от недостига на преподаватели. За 15 септември те ще бъдат осигурени. Това каза в предаването „Тази сутрин" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

На въпроса как ще бъдат попълнени тези бройки, той обясни, че една голяма част от учителите местят своите учебни заведения, а други могат да бъдат заместени от хора, които в момента не са в системата. Цифрата, по думите му, не е толкова голяма. В момента в страната има 2500 училища, което означава, че във всяко училище има по половин незаета бройка, обясни зам.-министърът на образованието.

Той допълни, че по-голям е проблемът с учителите, на които предстои да се пенсионират. В момента те са 5000, но през следващите 10 години се очаква около 45 000 човека да бъдат в пенсионна възраст и трябва да бъде подготвено заместването им с нови.

Най-сериозен е недостигът с преподаватели в сферите на математиката, информационните технологии и чуждите езици, обясни зам.-министърът.

Правим първите възможни стъпки учителската професия да стане по-атрактивна. В промените в Закона за висшето образование залагаме специалността "Педагогика" да бъде приоритетна, допълни Стаматов.

По-високото качество на преподаването на учителите може да стане с постоянна поддържаща квалификация, каза Стаматов.

Той обясни, че една от новите промени в средното образование е свързана именно с това - квалификацията на учителите от доброволна става задължителна и са заложили за младите учители много по-бързо и лесно израстване в кариерното развитие – което да е свързано и с по-добро заплащане. В момента средната заплата в сектора е 850 лв., уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай