12 000 деца са върнати в училище, но има и нови изчезнали

Предизвикателството сега е да ги задържим там, обяви министър Вълчев

12 000 деца са върнати в училище, но има и нови изчезнали | StandartNews.com

Над 12 000 ученици са върнати в училище благодарение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с работодателски организации и с директори на образователни институции от общината и областта, която се проведе в Общината, цитиран от "Фокус".

Екипите за обхват имаха една огромна задача – първоначално липсващите деца в информационната система, но налични в системата на ГРАО, бяха над 200 000, голяма част от децата са в чужбина. В следващ етап действията по механизма ще бъдат много по-фокусирани, но след този етап ние ще имаме информация за всяко дете. Заявили сме като държава, че трябва да можем с всички институции, политики, инструменти на политиката да обхванем всички тези деца, заяви Вълчев.

Предизвикателството е да ги задържим. Това е работа преди всичко на образователните институции, но също изисква координация между институциите. По отношение на семейните помощи за деца в много по-голяма степен да бъдат насочени към потребностите им, свързани с ходене на училище – такса за деца градина, обувки, дрехи. По отношение на контрола на медицинските бележки, налагане на наказателни постановления от страна на общините – това ще бъдат следващите фази, продължи той.

Имаме и деца, които са били в системата миналата година, но тази година не са. Усилията продължават и по отношение на тях, посочи министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай