10 000 квестори ще пазят матурите

10 000 квестори ще пазят матурите | StandartNews.com

10 100 квестори ще пазят матурите в понеделник, съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Във всички стаи ще има видеонаблюдение, а министерството на образованието е взело мерки за сигурност, така че въпросите да не изтичат. Първият изпит по български език и литература е в понеделник.

Министърът на просветата Красимир Вълчев пък съобщи, че Брюксел ни размразява парите за наука, които бяха спрени по времето на Меглена Кунева. От 2016 г. досега всички средства по оперативната програма "Наука и образование" се изплащаха от държавния бюджет. Европа замрази средствата, след като Кунева пое еднолично и изразходването на средствата, и контрола над тях. Първият транш от европарите се очаква през юни.

Министър Вълчев посочи също, че очаква от университетите поне четири стратегии за развитието им през следващите години. Те обаче не трябва да са свързани с разкриване на нови факултети и филиали, а по-скоро с повече дигитализацията на обучението на студентите, така че те да могат да учат и от разстояние. Министър Вълчев посочи, че ще бъдат подготвени промени в Закона за висшето образование, с които ще се въведат по-строги правила за управлението на университетите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай