100 000 български студенти на летни бригади в САЩ

100 000 български студенти на летни бригади в САЩ | StandartNews.com

100-хилядната виза за участие в летни студентски бригади очаква американското посолството да издаде на български студенти, откакто страната ни е включена през 2000 г. в Програмата за работа и пътуване. Това обяви новият посланик на САЩ у нас Ерик Рубин на станалата традиционна годишна церемония по връчването на визите на първите одобрени участници в тази програма, с което се дава начало и на кампанията за нея. Пратеникът на Обама обясни на чудесен български език, който е започнал да изучава буквално преди няколко месеца, че тази програма, както и другата – за бизнес визи, са са инициативи на американското правителство и на на американското посолство в София ,които насърчават легитимните пътувания с цел бизнес и културен обмен, с цел укрепването на взаимоотношенията между двете държави. По думите му сред успешно участвалите в летни бригади са хора, които успяват професионално в редица позиции тук в България.

„Често чуваме от български бизнесмени, че обичат да наемат на работа бивши участници в летни студентски бригади в САЩ, защото те предлагат нови перспективи и силна работна етика. Американското посолство също смята така. Имаме поне петима бивши участници, които са важни членове на екипа на посолството в областта на обществените въпроси, управлението и сигурността. Щастлив съм от успеха на тази програма и очаквам с удоволствие много български студенти, които да продължават да участват в нея и в бъдеще", заяви посланик Рубин при първата му публична изява на българска земя, на която стъпи преди 10 дни.

Особено съм горд, че една от първите ми официални прояви като посланик на САЩ в България е да се срещна с българските студенти и да им пожелая успех, приятелство и забавление в едно от най-запомнящите се и носещи удовлетворение преживявания за младите хора – лятната работа", посочи пратеникът на Вашингтон.

Програмата помага да стъпят на пътя на успешната кариера, която надгражда върху глобалната им перспектива, владеенето на английски език и взаимоотношенията, които изграждат, добави той. И отбеляза, че през ноември 2015 г. посолството стартира алумни асоциация на успешно завършилите програмата, за да помогне на завършилите я да продължат да се облагодетелстват през целия си живот. Тя предоставя възможност за поддържане на мрежа от контакти между участниците след завръщането им в България, подпомага и подкрепя техните стремежи за професионално развитие, ангажираността им в тяхната общност.

Тази асоциация е ярък пример за силната връзка между американския и българския народ", подчерта Негово превъзходителство. Той припомни и, че всяка година посолството организира фотоконкурс, в който участвали в програмата изпращат снимки от престоя си в САЩ и се сглобява един фотоколаж , който изтъква американските ценности и е символ на доброволчеството и оптимизма както и на изследователското и иновационното начало. А през 2017 г. посолството ще издаде този колаж като брошура.

„Знам, че ще прекарате чудесно лято, което ще ви предостави нови възможности за работен опит, лично развитие, шанс за пътуване и, разбира се, да срещнете нови приятели", заяви посланик Рубин и прикани петимата студенти – Силвия Нединска, Петя Даскалова, Борис Стефанов, Младен Манолов и Пепа Петрова, да се присъединят към асоциацията, което според него ще им е „толкова полезно, че още сега ще ви дам значки за членство". А докато им връчваше паспортите със заветните за младите хора визи Младен Манолов му подари мартеница, което е първият типично български подарък, който посланик Рубин получава на родна земя.

Генералният консул на САЩ Катрин Макгиъри: Работим с България за включването й в безвизовата програма

Програмата за работа и пътуване в САЩ продължава да е много популярна в България. Очаква се през тази година в нея да участват около 6000 български студенти, заяви генералният консул Катрин Макгиъри на церемонията в американското посолство по връчването на визите на първите петима, одобрени за участие. Приблизително толкова беше броят на заминалите на лятна бригада отвъд Атлантика и при предишните години, макар че имаше момент, в който броят им наближи 7000 души.

„Всеки щат има нещо хубаво, но ако трябва да посочим най-предпочитани, сред най-главните са Мериленд, Масачузетс, Охайо, Флорида и Ню Джърси", посочи консул Макгиъри. По думите й много от българските студенти участват няколко поредни години в програмата, което, по думите й, означава, че продължава да е популярна. На въпрос на „Стандарт" какъв е процентът на откази за издаване на визи за САЩ за пътуващи с цел различна от участие в летните бригади през миналата година, тя отговори: „Отказите за издаване на виза с цел посещение през изминалата година е 17,3%. Но правителството на САЩ опитите на България да стане член на програмата за безвизово пътуване. Работим в много тясно сътрудничество с правителството на България в тази насока". Тя припомни, че има законови изисквания отказът на визи да спадне под определен праг (според изискванията на американските власти този праг е 3%), за да бъде включена една държава в безвизовата програма. „Работим заедно с българските власти да насърчаваме икономическия растеж", посочи още консулът. „Стандарт" научи, че през 2015 г., когато процентът на отказите беше около 15 на сто, за виза за САЩ са кандидатствали около 25 000 българи от целия свят.

Пепа Петрова, участник в програмата за работа и пътуване: Ставаш по-комуникативен и израстваш като човек

- За пръв път ли участвате в Програмата за работа и пътуване?

- Да, за пръв път. За първа година ще участвам.

- Какви са очакванията?

- Очакванията ми...не знам, много съм развълнувана. Очаквам с нетърпение да дойде месец май и да замина. Ще работя в Оушън сити, щата Мериленд, в хотел Хилтън като хостеса.

- Защо решихте да участвате в лятна бригада в САЩ?

- Защото мисля, че колкото повече човек пътува, толкова повече се обогатява. И в случая това е една прекрасна възможност за младите хора да натрупат много опит не само чрез работа, но и със сблъскването с нови хора, с други характери, с чужд език. Ново място, нова култура. И всичко това ти помага да израстнеш като човек и съоветно да си много по-обогатен тук в България за по-нататъшни препятствия.

- Ако ви хареса, може би пак ще кандидатствате догодина?

- Да, със сигурност, ако ми хареса, бих кандидатствала пак, бих отишла второ лято. В момента съм трета година студентка по Маркетинг в Пловдив, родния ми град.

- Какво казват ваши колеги и приятели, които са участвали в лятна бригада? Какви са им впечатленията?

- На всички до един впечатленията им са много добри. Всички са много доволни. Всички се връщат много щастливи от Съединените щати, с много емоции, посетили много нови места. И със сигурност обогатили си английския език, което също е важно. И всички се връщат малко променени.

- В какъв смисъл?

- В добра насока. По-културни, може би. Със сигурност Щатите учат на това да бъдеш малко по-отворен към всички хора около теб. Заради мултикултурализма. Просто да допускаш по-лесно хората до себе си, да си по-комуникативен и по-приветлив.

- Само положителни преживявания дотук. Няма ли и някакви трудности?

- Трудностите може би са от гледна точка на вътрешното притеснение, че отиваш на непознато място. Където не познаваш никого. И разчиташ само на агенцията посредник. Мисля, че това е главното....даже не мога да определя като минус. По-скоро притеснение от всяко непознато нещо. Но аз съм много ентусиазирана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай