Зелените напуснаха коалиционните преговори в Германия

Зелените напуснаха коалиционните преговори в Германия | StandartNews.com

Берлин. Партията на Зелените в Германия изключиха всякакви по-нататъшни коалиционни преговори с консерваторите на Ангела Меркел рано в сряда, оставяйки канцлера да се съсредоточи върху разговорите с лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD) в усилията си да сформира ново правителство, предаде Ройтерс.

След почти шест часа подробно обсъждане на политиката на Зелените, те обявиха, че ​​просто нямат достатъчно допирни точки с консервативния блок на Меркел в области като енергетиката, екологията и данъчното облагане, които да направят по-нататъшни дискусии ползотворни.

"След тези разговори Зелените не бяха в състояние да влязат в коалиционни преговори", заяви Херман Грьое, втория човек след Меркел в християндемократичния съюз (CDU).

Грьое отбеляза, че християндемократите сега имат намерение да се концентрират върху „проучвателната" среща със социалдемократите, която е насрочена за четвъртък.

Меркел трябва да намери партньор за третия си мандат, след като спечели изборите през септември , но без абсолютно мнозинство. Проучванията показват, че германците биха искали тя да влеле в позлотворни преговори със SPD и да повтори широката коалиция, която управляваше страната по време на първия й мандат през 2005-2009.

В случай че консервативният блок и социалдемократите не стигнат до споразумение и сложат край на преговорите, вероятно ще се стигне до повторни избори, коемнтират анализатори.

Перспективата за месеци коалиционни преговори тревожи европейските партньори на Германия, които се страхуват от забавяне на важни решения за борбата с кризата на евро-зоната, като плана за банковия съюз.

Евентуална голяма коалиция се очаква да увеличи инвестиционните разходи в Германия, да подсили най-голямата икономика в Европа и да увеличи търговията с останалите държави от евро-зоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай