Здраво бебе се роди от майка в мозъчна смърт

То оцеля от 15-ата до 27-ата седмица докато майка му е на животоподдържащи системи

Здраво бебе се роди от майка в мозъчна смърт | StandartNews.com

Дебрецен. Бебе е родено живо и здраво от майка, изпаднала в мозъчна смърт в 15-та седмица от бременността, съобщиха от болницата в унгарския град Дебрецен. Лекарите изчакаха няколко месеца и едва сега съобщават за научното постижение.

Директорът на научно-изследователския център в Университета в Дебрецен Бела Фереди съобщи, че бебето е било извадено през лятото с цезарово сечение, а сега вече е у дома при семейството си.

Детето е родено в 27-ата седмица, тежало е 1 кг и 420 грама и е било в добро здравословно състояние. Майката изпаднала в мозъчна смърт в 15-ата седмица от бременността в резултат на мозъчен кръвоизлив. Тя е била поддържана в това състояние чрез системи в продължение на 3 месеца и е износила бебето.

„На науката са известни досега два подобни случая на раждане в състояние на мозъчна смърт. Уникалното в този случай е, че сега след раждането бяха извършени и трансплантации", обясни ръководителят на интензивното отделение в болницата д-р Бела Фереди.

Пет от органите на 31-годишната жена са трансплантирани на четирима пациенти след раждането на бебето. От болницата не разкриват нейната самоличност, нито пола на детето. Семейството й също остава анонимно, което се изисква от унгарското законодателство в случай на даряване на органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай