Затворниците в Холандия ще си плащат за килията

Затворниците в Холандия ще си плащат за килията | StandartNews.com

Амстердам. Холандското правителство иска затворниците да си плащат по 16 евро на ден за разноските по престоя им в затвора. Марката ще е за максимален период от две години, съобщи министерството на правосъдието, цитирано от АФП.

Не е честно всички разходи да бъдат поемани единствено от държавата и обществото, заяви говорителят на министерството Вибе Алкема, по думите на когото Холандия плаща на ден по 250 евро за затворник. Ако бъде приет от парламента, този закон ще влезе в сила на 1 януари 2015 г. Подобно предложение, което предвижда да задължи осъдените да участват в плащането на разходите за разследването срещу тях, се очаква да донесе 65 млн. евро на година на държавата.

Предложението е резултат от споразумение между либералите и лейбъристите, които дойдоха на власт след изборите през 2012 г. След като предложението бе оповестено, се чакат коментари от заинтересованите институции, каза говорителят. В холандските затвори лежат общо 12 хил. души, сочат данни от Централната служба за статистика. Холандия изрази намерение през 2013 г. да закрие 20 затвора заради бюджетни съкращения. Холандска правозащитна организация обаче твърди, че мярка като пред вижданата ще противоречи на европейското законодателство. "Искате затворникът, който няма пари, който е загубил всичко, докато е бил в затвора, да излезе на свобода с този дълг на гърба си?", разгневено запита шефът на организацията Питер Влееминг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай