Четвъртък,

За първи път - жена е европейски омбудсман

От: Failed to load user -
1036
За първи път - жена е европейски омбудсман
A
A
A

Брюксел. Емили О'Райли от Ирландия беше избрана за Европейски омбудсман в сряда. Тя беше подкрепена от 359 депутати срещу 276 за втория кандидат и 63 „въздържал се", на тайно пленарно гласуване. Европейският омбудсман разглежда граждански жалби за лоша работа на институциите на ЕС.

Госпожа О'Райли е първата жена европейски омбудсман.

Четирима кандидати участваха във второто гласуване, след оттеглянето на Маркус Йегер и Алекс Бренинкмайер (от Германия и Холандия). На третото гласуване депутатите трябваше да избират между Риа Омен-Руйтен (Нидерландия) и Емили О'Райли (Ирландия) — кандидатите с най-много гласове от второто гласуване. Другите двама кандидати бяха Дагмар Рот-Берент (Германия) и Франческо Сперони (Италия).

От 18 юни досега всичките шестима кандидати отговаряха на въпроси относно своята независимост, популярност и липса на конфликт на интереси в серия от публични изслушвания, организирани от Комисията по петиции.

В правилата за избор се подчертава, че кандидатът трябва да предложи гаранции за независимостта си. Омбудсманът обикновено се избира от Парламента с тайно гласуване в началото на всеки парламентарен мандат. Госпожа О'Райли беше избрана след оттеглянето на Никифорос Диамандурос.

Ролята на омбудсмана (позиция, създадена през 1995 г.) е да разследва случаи на некоректна работа на институциите на ЕС, включително липса на прозрачност и отказ за достъп до информация или документи.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички