За първи път - жена е европейски омбудсман

За първи път - жена е европейски омбудсман | StandartNews.com

Брюксел. Емили О'Райли от Ирландия беше избрана за Европейски омбудсман в сряда. Тя беше подкрепена от 359 депутати срещу 276 за втория кандидат и 63 „въздържал се", на тайно пленарно гласуване. Европейският омбудсман разглежда граждански жалби за лоша работа на институциите на ЕС.

Госпожа О'Райли е първата жена европейски омбудсман.

Четирима кандидати участваха във второто гласуване, след оттеглянето на Маркус Йегер и Алекс Бренинкмайер (от Германия и Холандия). На третото гласуване депутатите трябваше да избират между Риа Омен-Руйтен (Нидерландия) и Емили О'Райли (Ирландия) — кандидатите с най-много гласове от второто гласуване. Другите двама кандидати бяха Дагмар Рот-Берент (Германия) и Франческо Сперони (Италия).

От 18 юни досега всичките шестима кандидати отговаряха на въпроси относно своята независимост, популярност и липса на конфликт на интереси в серия от публични изслушвания, организирани от Комисията по петиции.

В правилата за избор се подчертава, че кандидатът трябва да предложи гаранции за независимостта си. Омбудсманът обикновено се избира от Парламента с тайно гласуване в началото на всеки парламентарен мандат. Госпожа О'Райли беше избрана след оттеглянето на Никифорос Диамандурос.

Ролята на омбудсмана (позиция, създадена през 1995 г.) е да разследва случаи на некоректна работа на институциите на ЕС, включително липса на прозрачност и отказ за достъп до информация или документи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай