Япония удря финансово рамо на Европа

Япония удря финансово рамо на Европа | StandartNews.com

София. Дълговата криза в Европа накара Япония да обмисля възможността да даде допълнително 60 милиарда долара към вноската си в Международния валутен фонд, за да помогне на закъсалите Гърция, Ирландия, Португалия, Испания, Италия. Япония е вторият акционер в МВФ след САЩ, съобщи economymagazine.bg.
 
Според осведомени, в момента текат тайни преговори между Токио и други важни членки на МВФ като Китай и някои европейски страни за сделката. Очаква се новината за увеличената вноска на Япония да бъде съобщена преди срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на Групата на двадесетте (Г-20), насрочена за 19 и 20 април във Вашингтон.
 
Ако Токио даде парите, това ще бъде глътка въздух за МВФ, който обяви през януари, че за справяне с европейската криза на дълга са му необходими 600 млрд. долара, от които фондът има право да раздаде 500 милиарда. От тези пари до момента са намерени 198 милиарда от страни от Еврозоната, а САЩ, които са основен акционер във фонда отказаха да дадат пари. Япония, Канада и набиращите сила нови световни икономики от БРИК, водени от Поднебесната империя все още не са решили дали и с какви суми да участват.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай