Втори ден на масови протести в Рим

Втори ден на масови протести в Рим | StandartNews.com

Рим. Многохилядни протести парализират Рим и други италиански градове за втори пореден ден. Крайнолеви профсъюзи организират чиновници, болнични и транспортни служители в знак на недоволство от планираните мерки за финансова стабилност на правителството.

Италианската столица е обхваната от безпрецедентни мерки за сигурност. Центърът на града е затворен за движение на транспортни средства. Полицията извършва щателни проверки. По информация на агенция АНСА, вече са били открити и конфискувани от товарни автомобили вериги и бухалки, както и пиротехника. Девет души, сред които и чужденци, са задържани по подозрения в подготвяне на екстремистки действия.

Заради кризата безработицата в страната е висока, а доходите на населението намаляват. В бюджета за 2014 г. са заложени рестриктивни мерки за намаляване на правителствените харчове. Острата реакция срещу затягането на бюджета в страната носи опасения за стабилността на правителството на Енрико Лета, което съвсем скоро се изправи пред вот на недоверие.

Вчера над 20 000 души излязоха на протест, а транспортните служители блокираха движението в Рим и други градове, над 140 полета бяха отложени. Очаква се днешните протести да са още по-многобройни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай