Велосипедистите живеят 6 г. повече от останалите хора

Велосипедистите живеят 6 г. повече от останалите хора | StandartNews.com

Париж. Велосипедистите живеят по-дълго от останалите хора, а при професионалните колоездачи разликата в средната продължителност на живота е над 6 години. Това показва дългогодишно проучване на участници в „Тур дьо Франс", според което те живеят точно 6 години 3 месеца повече от другите хора.

Сърдечно–съдовият център в Париж в продължение на десетилетия е наблюдавал общо 786 велосипедисти, участници в престижното състезание. Проучването започва още през 1947 година. Към септември миналата година от тях са починали 208 души.

Смъртността в целевата група е с 41% по-ниска от общото за страната, установили междувременно учените. Леталният изход заради рак е 44% по-рядко срещан, а смъртта заради заболявания на белите дробове е с цели 72% под средното за Франция.

Данните са еднозначни, въпреки че изследването отразява и големите допинг скандали в „Тур дьо Франс" - с амфетамини през 50-те и 60-те, с анаболни стероиди през 70-те и 80-те, както и с хормони на растежа през 90-те години на миналия век.

Учените обясняват резултатите с няколко различни фактора, включително и с по-здравословния начин на живот, който състезателите продължават да спазват дори и след активната си възраст. Освен това почти никой от тях не пуши, показва проучването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай