В Италия съдят войник, спасил умираща котка

В Италия съдят войник, спасил умираща котка | StandartNews.com

Рим. Парламентът в Рим ще обсъжда необичаен казус. Италиански войник е даден на съд, защото по време на мисия в Косово е спасил живота на умираща котка. Лейтенант Барбара Баланцони е военен лекар, а процесът срещу нея е за неподчинение. Престъплението Баланцони извършила по време на миротворческата мисия на НАТО в Косово.

Според информацията през май 2012 г. лейтенантът не се е подчинила на заповед от командващия офицер, който забранил на контингента „да носи или притежава животни". Минималната присъда, която я очаква, ако бъде осъдена е една година изправително заведение.

Баланцони обясни, че е лекувала котката, след като получила сигнал от други военни, които се оплакали от звуците, които издава животното. Котката, която войниците по-късно кръстили Агата, живеела по покривите в лагера.

„Има много котки в базата. На теория те са безпризорни, но на практика са част от нея", обясни Баланцони.

В случая котката е раждала и е имало затруднения с последните бебета от котилото. По думите й , ако не й е било помогнато, котката със сигурност щяла да умре.

„А ако котката беше умряла, целият лагер трябваше да бъде дезинфектиран. Още по-лошото е, че нямаше да има кой да храни новородените котета. Така че и те щяха да умрат и тогава щеше да стане по-сериозен проблем", допълва военният лекар.

Процесът срещу Баланцони започва на 7 февруари. Една от най-големите организации за защита на животните се занимава със случая, а в Сената е внесено питане до министъра на отбраната. Реакцията му предстои след коледната ваканция на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай