Унгария съди бивш министър за бунта от 1956 г.

Унгария съди бивш министър за бунта от 1956 г. | StandartNews.com

Будапеща. Унгарската прокуратура официални обвини в извършване на военни престъпления бившия ръководен кадър на унгарската компартия Бела Биску за ролята му по време на бунта от 1956 г, предаде АФП.

Според обвинението 92-годишният Биску навремето "активно е участвал" във взимането на решения за издаване на заповеди на силите за сигурност да стрелят срещу противници на властта при два случая през декември 1956 г., при които са загинали поне 50 души.

Това е първи подобен процес в Унгария. Биску беше задържан през декември 2012 г. и поставен под домашен арест.

Биску е назначен за вътрешен министър на Унгария в годината след потушаването на бунта. Днес той отрича всички обвинения срещу себе си.

Делото срещу Биску стана възможно, след като през 2011 г. по време на управлението на кабинета на премиера Виктор Орбан законът беше променен така, че да могат да бъдат съдени хора за участието им в кървавите събития от 1956 г. Орбан прокара закон срещу престъпленията по време на комунизма, а след това изрично със закон бе постановено, че няма давност за престъпления срещу човечеството и военни престъпления. По този начин в унгарското законодателство е инкорпорирана подписаната от страната още през 1968г. Нюйоркска конвенция за изправяне пред съда на извършителите на военни престъпления.

Демонстрациите тогава започват на 23 октомври със студентски митинг и бързо прерастват в национален бунт срещу подкрепяното от СССР правителство.

След около седмица протестите са смазани със сила, при което са убити около 2000 цивилни граждани. Близо 200 000 унгарци бягат от родината си. След потушаването на бунта се развихря кървав терор – 300 души са екзекутирани за участието си в събитията, а над 20 000 са хвърлени в затвора. Лидерът на опозицията Имре Наги бе екзекутиран за държавна измяна през 1958г.

Специално в Салготаряон през декември 1956г. са убити 46 души, включително жени и деца, като Биску не е защитил цивилни по време на гражданска война и е отговорен за заповед да се открие стрелба по протестиращите, се казва в обвинението на прокуратурата.

Засега не е ясно дали ще бъдат добавени и обвинения за намеса в работата на съда с цел даване на максималн иприсъди, включително смъртни.

Ако Биску бъде признат за виновен може да получи доживотна присъда. Той е обвинен още в притежаването на муниции без разрешение, след като при обиск в дома му бяха открити 11 патрона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай