Унгария покри задълженията си към МВФ

Унгария покри задълженията си към МВФ | StandartNews.com

Будапеща. Унгария върна предсрочно кредита си към Международния валутен фонд, съобщи във вторник министерството на икономиката на страната, предаде Ройтерс.

Последните 2.15 милиарда долара от заема на обща стойност 25.5 милиарда долара трябваше да бъдат върнати през март 2014, като Унгария получи заема през 2008, за да се спаси от финансов крах през световната икономическа криза.

По-ранното плащане е спестило на страната 3.5 милирда форинта (11.6 милиарда евро).

Правителство на премиера Виктор Орбан обтегна отношенията с МВФ, откакто дойде на власт през 2010 година. През септември Орбан заяви, че условията по заема от МВФ не са в интерес на страната.

През пролетта на Унгария й предстоят парламентарни избори и според някои наблюдатели решението да се изплати заемът по-рано може да даде на Орбан повече финансово пространство за маневри с наближаване на изборния ден, отбелязва ДПА.

По време на мандата си Орбан неведнъж критикува МВФ за начина, по който управлява кризата, и дори започна национална рекламна кампания с критики към организацията за това, че искала "да вземе парите на пенсионерите, за да ги даде на банките".

Миналият месец Унгария поиска Международният валутен фонд да освободи офиса си в Будапеща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай