Унгария криминализира бездомните

Унгария криминализира бездомните | StandartNews.com

Будапеща. Унгарският парламент прие закон, който има за цел да изчисти няколко хиляди бездомни хора от улиците на Будапеща и други градове.

Правителството твърди, че законът е предназначен да помага на бездомните, както и че има достатъчно места в приюти за бездомни.

Нарушителите ще бъдат наказвани с извършване на обществено полезен труд, налагане на глоби или ефективна присъда, предаде Би Би Си. Пред сградата на парламента в Будапеща няколко стотин бездомни жители на Унгария протестираха, настоявайки че „градът принадлежи на всички".

Освен бездомните по улиците на градовете, тези, които живеят в колиби в горите или са построли такива структури, без разрешение, могат да бъдат вкарани в затвора.

Опозиционната социалистическа партия разкритикува закона. Според социалистите, нечовешкият закон дава на властите право да организират лов на бездомни, без те да са извършили закононарушения.

Идеята на управляващите, според опозицията, е хората без покрив на главата да не пречат на „пропагандирането на достиженията" на правителството.

Само в Будапеща, по данни на социални организации, живеят 8-10 хиляди бездомни. А в специализираните приюти има място за най-много шест хиляди души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай