Унгария чака от Дунав "най-лошото"

Високите води на реката ще стигнат при нас на 14 юни, обяви Кристалина Георгиева

Унгария чака от Дунав "най-лошото" | StandartNews.com

Будапеща. Унгария започна да се подготвя за "най-лошото", за което предупреди премиерът Виктор Орбан. Водите на Дунав продължиха да се покачват в четвъртък през нощта и счупиха два рекорда в западните райони. Максимално ниво се очаква в понеделник в Будапеща.

В петък сутрин хидролозите измериха на границата с Австрия 6,46 м водно равнище при максимум 6,42 м, достигнат през 2002 г. В района на Надбайч - на 100 километра западно от столицата, Дунав стигна 8,86 м срещу 8,75 м през 2002 г. В западното с. Дьоруйфалу с население 1500 жители положението е твърде критично поради свлачище, отслабило защитния бент. Кметът още не е разпоредил евакуация, но унгарската армия изпрати 400 бойци в помощ на работниците, укрепващи дигата. Унгарският премиер Виктор Орбан прекара нощта в казарма край близкия град Дьор, където мостът "Петьофи" е затворен за движение на превозни средства. Орбан отправи предупреждение към сънародниците си да се готвят за "най-тежките наводнения за всички времена" в края на седмицата. Той се опита да успокои народа с изказването, че прогнозата за сухо време в Австрия, Германия и Унгария през уикенда дава надежда за скорошно отминаване на бедствието.

Властите очакват максимални равнища на Дунав в понеделник, когато в Будапеща се предвижда покачване над всички досегашни рекордни нива. Последното е регистрирано през 2006 г. - 8,60 м, но властите смятат, че този път водите ще достигнат 8,85 м с възможно отклонение от 20 см в двете посоки. В петък сутринта в столицата бяха измерени 7,81 метра. Близо 10 000 унгарци работиха в четвъртък през нощта по защитните диги, точещи се близо 700 км по течението на Дунав. Засега са евакуирани около 500 души, но според песимистичните прогнози ще трябва да се търси подслон за десетки хиляди.

Еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при криза Кристалина Георгиева заяви във Варна, че високите води от наводненията в Централна Европа ще достигнат България, Румъния и Сърбия около 14 юни. По предварителни данни обаче опасност за нас няма. "Засега прогнозата е, че положението ще бъде относително по-добро, по-спокойно, отколкото беше в предишните дни", каза тя. Комисар Георгиева уточни, че в България са сформирани 30 екипа за борба с наводненията, те са в готовност и при необходимост могат да се притекат на помощ за борба с наводненията в Централна Европа. Трите най-сериозно засегнати страни - Германия, Чехия и Австрия, вече са поискали такава помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай