Турция и ЕС подписват договор за имигрантите

Турция и ЕС подписват договор за имигрантите | StandartNews.com

Анкара. Анкара и Брюксел се очаква да предприемат конкретни стъпки за визова сделка този месец, след като премиерът Реджеп Тайип Ердоган е дал  зелена светлина за подписването на споразумение за реадмисия в замяна за либерализиране на визовия режим с ЕС за турски граждани, предаде вестник Hyrriet.

В Брюксел комисарите по вътрешните работи и разширяването и турският външен министър съобщиха, че спогодбата за реадмисия ще бъде подписана на 16-и декември в Анкара, предаде БНР.

Българският външен министър Кристиян Вигенин коментира, че тази спогодба е много важна за страната ни.

Турция ще одобри споразумението за реадмисия на граждани на трети държави, а преговорите за началото на безвизовия режим за турските граждани ще започнат едновременно с това, в съответствие с пътната карта.

Ако споразумението стане факт, то ще е от голямо значение за овладяването на имигрантския поток към България. Българските власти на няколко пъти повдигаха на европейско ниво въпроса за необходимостта от споразумение за реадмисия, което ще регламентира възможността да бъдат връщани незаконно проникналите през "зелената" граница между двете страни.

Блокът на 28-те ще следи дали Турция спазва ангажиментите си по споразумението. Ако това е така, но Турция не получи "в разумен срок" либерализация на визовия режим, тя ще може едностранно да замрази споразумението за реадмисия.

В случай че подписите бъдат положени, процесът започне и в него не възникне някакъв проблем, след най-малко три години вратите на Европа ще бъдат отворени за гражданите на Турция без да са нужни визи.

Днешното решение е много важно, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом след среща с външният министър на Турция.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле допълни, че решението е постижение от дълготодишен труд.

В началото на декември ЕС и Турция започнаха преговори по нова глава за присъединяването на страната, а в Брюксел беше отворена глава 22 за регионална политика и координация на структурните инструменти.

По-рано в годишния си доклад за напредъка на страната Брюксел настоя за напредък по подписването на споразумение за реадмисия между Турция и ЕС, предвиждащо връщане на имигрантите, влезли в съюза през турската граница, както и за едновременното започване на диалога за визите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай