Торите настояха за узаконяване на референдума за членство в ЕС

Торите настояха за узаконяване на референдума за членство в ЕС | StandartNews.com

Лондон. Британският премиер Дейвид Камерън се поддаде на натиска от хардлайнерите сред консерваторите, като заяви, че ще гарантира в закон обещанието си да се проведе референдум относно членството на Великобритания в ЕС.

В опит да сложи край на вълненията в партията, консерваторите днес ще представят законопроект, гарантиращ провеждането на референдум преди края на 2017 г., предаде Би Би Си.

Промяната в мнението на премиера стана 48 часа преди над 100 депутати консерватори и правителствени съветници да изразят възражението си против Речта на кралицата, поради липсата на подобна мярка. Изненадващият ход на Камерън, оповестен докато е на посещение във Вашингтон, изненада високопоставените представители на либерал-демократите.

Още през януари прениерът Дейвид Камерън обеща да организира подобен референдум, но идеята му не задоволи критиците сред консерваторите. Те настояват за гласуване преди следващите парламентарни избори през 2015 г. или за приемане на закон, който да задължи партията да организира допитването до края на 2017 г.

За торите обаче, ще бъде трудно да прокарат подобен закон в парламента, защото коалиционните им партньори - либералните демократи, които са проевропейски настроени, почти сигурно ще се противопоставят. Освен това противопоставяне може да има и от страна на лейбъристите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай