Търговски преговори ЕС-САЩ под въпрос

Търговски преговори ЕС-САЩ под въпрос | StandartNews.com

Париж. Френският президент Франсоа Оланд предупреди, че преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ, планирани за следващата седмица във Вашингтон, може да бъдат застрашени от шпионския скандал, ако Вашингтон не гарантира незабавното спиране на шпионирането.

САЩ и ЕС скоро започнаха преговорите за едно от най-амбициозните споразумения за свободна търговия в света, което обещава хиляди работни места и по-бърз растеж от двете страни на Атлантическия океан. Идеята възникна още през 90-те години, но се провали поради вето от страна на Франция. Европа вече успя да убеди французите, но сега Оланд заяви, че шпионажът е неприемлив и, че би могло да навреди сериозно на американските отношения с Париж и с ЕС като цяло. Споразумението може да даде тласък на икономиките на ЕС и САЩ с повече от 100 милиарда долара годишно, според изчисленията на Ройтерс. Идеята се възроди отново в сянката на нарастващата икономическа сила и влияние на Китай, защото западната икономическа интеграция е необходима на САЩ и ЕС да могат да се конкурират с Азия на световните пазари.

Европейската комисия засега не коментира как скандалът ще се отрази върху планираните преговорите от 8 юли във Вашингтон. Институцията настоява за ясно изявление от нейните американски партньори. Според анализатори това е знак, че не се вярва на САЩ, че сега не подслушват.
Германското правителство също настоява за обяснения от страна на САЩ, след като стана ясно, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е събирала повече информация от Германия, отколкото всяка друга страна от ЕС. В неделя германско списание съобщи, че американската агенция е прихванала половин милиард телефонни обаждания, имейли и текстови съобщения в Германия само за месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай