Вторник,

Търговски преговори ЕС-САЩ под въпрос

От: Failed to load user -
1999
Търговски преговори ЕС-САЩ под въпрос
A
A
A

Париж. Френският президент Франсоа Оланд предупреди, че преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ, планирани за следващата седмица във Вашингтон, може да бъдат застрашени от шпионския скандал, ако Вашингтон не гарантира незабавното спиране на шпионирането.

САЩ и ЕС скоро започнаха преговорите за едно от най-амбициозните споразумения за свободна търговия в света, което обещава хиляди работни места и по-бърз растеж от двете страни на Атлантическия океан. Идеята възникна още през 90-те години, но се провали поради вето от страна на Франция. Европа вече успя да убеди французите, но сега Оланд заяви, че шпионажът е неприемлив и, че би могло да навреди сериозно на американските отношения с Париж и с ЕС като цяло. Споразумението може да даде тласък на икономиките на ЕС и САЩ с повече от 100 милиарда долара годишно, според изчисленията на Ройтерс. Идеята се възроди отново в сянката на нарастващата икономическа сила и влияние на Китай, защото западната икономическа интеграция е необходима на САЩ и ЕС да могат да се конкурират с Азия на световните пазари.

Европейската комисия засега не коментира как скандалът ще се отрази върху планираните преговорите от 8 юли във Вашингтон. Институцията настоява за ясно изявление от нейните американски партньори. Според анализатори това е знак, че не се вярва на САЩ, че сега не подслушват.
Германското правителство също настоява за обяснения от страна на САЩ, след като стана ясно, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е събирала повече информация от Германия, отколкото всяка друга страна от ЕС. В неделя германско списание съобщи, че американската агенция е прихванала половин милиард телефонни обаждания, имейли и текстови съобщения в Германия само за месец.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички