Спасиха стотици бежанци край Италия

Спасиха стотици бежанци край Италия | StandartNews.com

Палермо. Италианската брегова охрана и военноморският флот на Италия спасиха край бреговете на Югоизточна Сицилия около 350 души, главно сирийци, съобщи Ройтерс. Служител на пристанищните власти заяви, че се очакват още бежанци, търсещи спасение от гражданската война в Сирия.

Военните са взели близо 200 души от претъпкан и повреден риболовен кораб. Твърдят, че са сирийци, но повечето от тях са без паспорти, затова националността им тепърва трябва да бъде установена, съобщи говорител на флота.

Друг плавателен съд, превозващ около 150 имигранти, бе спасен от бреговата охрана по-късно през деня. Още не е изяснена националността на мигрантите, каза Лука Санчилио, началник на пристанищните власти в Сиракуза. Имайки предвид събитията в Сирия, възможно е да са сирийци.

Близо 9000 имигранти са стигнали до Италия с лодки и малки корабчета между 1 юли и 10 август, съобщи италианското вътрешно министерство преди две седмици. За последните 12 месеца имигрантите са били повече от 24 000. За сравнение - през същия период на миналата година те са били 17 000, а за цялата по-минала година - 25 000.

Незаконните имигранти, заловени от италианските власти, биват отвеждани в държавни центрове за временно настаняване. Често пъти те не са много добре охранявани и някои мигранти ги напускат, за да търсят работа. Тези, които остават и не могат да докажат, че са политически бежанци, може да бъдат върнати в родината си, пише БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай