S&P понижи кредитния рейтинг на Франция

S&P понижи кредитния рейтинг на Франция | StandartNews.com

Париж. Standard & Poor's понижи с една степен кредитния рейтинг на Франция от AA+ на АА със стабилна перспектива. Според международната агенция настоящата политика на страната не е способна да доведе до икономически растеж.

„Не вярваме, че реформите на френското правителство в областта на данъците, производството, услугите и пазара на труда, могат да доведат до растеж в средносрочен план. А трайната висока безработица подкопава усилията за бъдещи съществени фискални и структурни мерки", се казва в позицията на S&P.

Кредитната агенция обаче очааква че кабинетът на президента Франсоа Оланд ще успее да удържи размера на дълга в сегашните граници.

Финансовият министър на страната Пиер Московици каза, че „съжалява" за „критичната и некоректна оценка" на S&P.

"Правителството никога преди не е провеждало толкова реформи за такъв кратък период, при това в такава трудна икономическа обстановка", коментира Московици. Той все пак посочи, че кредитният рейтинг на Франция и така остава един от най-високите в света.

Френската икономика нарастна с 0,5% през второто спрямо първото тримесечие на 2013 г. Безработицата обаче 11,1% и се очаква да се повиши още.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай