Соботка отказа да подаде оставка след изборите в Чехия

Соботка отказа да подаде оставка след изборите в Чехия | StandartNews.com

Прага. "Изборните резултати показаха провал на досегашните управляващи партии и частичен провал на досегашната опозиционна Социалдемократическа партич", коментира чешкият президент Милош Земан резултатите от предсрочните избори за Долната камара на парламента. Според него, недоволството на избирателите се е проявило най-много в изборния резултат на движението ANO, което е на второ място по брой гласове.

В интервю за Чешката обществена телевизия президентът заяви, че ще повери състaвянето на правителство на този, който бъде излъчен от председателството на победилата в парламентарните избори Социалдемократическа партия. Премиер се очаква да бъде назначен в края на ноември. След съставянето на кабинета, премиерът има срок до 30 дни да поиска вот на доверие от депутатите в Долната камара. На практика това означава, че до края на годината ще продължи да работи служебното правителство с премиер Иржи Руснок, който беше назначен от президента това лято след политическата криза в страната.

"Всички политици трябва да положат усилия, за да има стабилно правителство, следващи предсрочни избори биха били най-лошото решение на сегашната следизборна ситуация", каза още Земан.

Още преди изборите Земан препоръча на левите да номинират онзи, който е получил най-голяма подкрепа от избирателите. С най-много преференциални гласове при социалдемократите е заместник председателят Михал Хашек, който е смятан за по-близък до президента. Макар и победители, оранжевите се представиха по-лошо от очакваното, а това постави на карта бъдещето на партийните лидери.

Ръководството на Чешката социалдемократическа партия гласува с 20 срещу 13 гласа да се отправи призив председателят и кандидат за премиер Бохуслав Соботка да подаде оставка заради по-слабия от очакваното резултат - 20.5%.

Лидерът обаче заяви, че ще се бори за поста си и обясни, че противниците му в партията, предвождани от заместника му Михал Хашек, са хора на президента социалист Милош Земан - дългогодишен негов съперник и бивш премиер на Чехия.

"Няма да подам оставка, защото искам да защитавам ценностите, в които вярвам, вътре в партията. Сред тях е и едно независима социалдемократическа партия", каза 42-годишният Соботка.

Ройтерс обяснява, че четвърт век след разпадането на комунизма чехите са разочаровани от политическата си класа и пускат гласовете си за партии на протеста. По този начин те не одобряват и социалистите, също опетнени от корупционни скандали.

Съдбата на Соботка е неясна - призивът на ръководството не е със задължителна сила. Но Хашек е в по-силни позиции, защото ще води екипа на социалистите за преговори за евентуална коалиция с други две партии - новата АНО на милиардера Андрей Бабиш и центристката Християндемократическа партия.

Фракцията на Хашек се срещна в събота с президента Земан, който преди изборите намекна, че би предпочел Хашек за премиер. Анализатори обясняват, че именно близостта с президента е отблъснала мнозина избиратели от партията, защото те не искат да се окаже, че в действителност са гласували за Земан и неговите хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай