Швейцария въведе квота за имигранти от ЕС

Швейцария въведе квота за имигранти от ЕС | StandartNews.com

Цюрих. На първи юни в сила влиза квотата за броя граждани на ЕС, които могат да получат право да работят в Швейцария.

Министърът на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга обяви в края на април въвеждането на мярката, която ще важи до 1 юни 2014 г., предаде бТВ

Швейцария не е член на съюза, но по-рано подписа редица споразумения с Брюксел, които гарантират свобода на преминаване в Европа. Държавата обаче има право да наложи такава мярка в съответствие с предпазна клауза, включена в нейните споразумения с ЕС.

Сега швейцарските власти заявиха, че нивото на имиграция е достигнало неприемливо високо равнище, и че в рамките на следващата година броят на разрешенията за работа на граждани на ЕС в страната ще бъде ограничен.

Брюксел, от своя страна, смята, че това може да причини сериозни щети на двустранните отношения. Равнището на безработицата в Швейцария е 3%, а имигрантите съставляват около 25% от цялата работна сила.

Подобна мярка бе въведена първоначално преди година за гражданите на осем страни от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към Европейския съюз на 1 май 2004 г. - Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония.

Швейцарското правителство аргументира удължаването и разширяването на действието на ограничителната мярка с непрекъснатото увеличаване на броя на хората, които идват да търсят работа в проспериращата държава, която не е член на ЕС.

Всяка година чужденците, които пристигат в Швейцария, за да работят, са с 80 000 повече от онези, които напускат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай