Четвъртък,

Швейцария въведе квота за имигранти от ЕС

От: Failed to load user -
1405
Швейцария въведе квота за имигранти от ЕС
A
A
A

Цюрих. На първи юни в сила влиза квотата за броя граждани на ЕС, които могат да получат право да работят в Швейцария.

Министърът на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга обяви в края на април въвеждането на мярката, която ще важи до 1 юни 2014 г., предаде бТВ

Швейцария не е член на съюза, но по-рано подписа редица споразумения с Брюксел, които гарантират свобода на преминаване в Европа. Държавата обаче има право да наложи такава мярка в съответствие с предпазна клауза, включена в нейните споразумения с ЕС.

Сега швейцарските власти заявиха, че нивото на имиграция е достигнало неприемливо високо равнище, и че в рамките на следващата година броят на разрешенията за работа на граждани на ЕС в страната ще бъде ограничен.

Брюксел, от своя страна, смята, че това може да причини сериозни щети на двустранните отношения. Равнището на безработицата в Швейцария е 3%, а имигрантите съставляват около 25% от цялата работна сила.

Подобна мярка бе въведена първоначално преди година за гражданите на осем страни от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към Европейския съюз на 1 май 2004 г. - Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония.

Швейцарското правителство аргументира удължаването и разширяването на действието на ограничителната мярка с непрекъснатото увеличаване на броя на хората, които идват да търсят работа в проспериращата държава, която не е член на ЕС.

Всяка година чужденците, които пристигат в Швейцария, за да работят, са с 80 000 повече от онези, които напускат.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички