Щурмът на гръцката телевизия доведе до вот на недоверие

В щаба на премиера Самарас цари тревога за изхода от гласуването

Щурмът на гръцката телевизия доведе до вот на недоверие | StandartNews.com

Атина. Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие в парламента, след полицейската акция в щаба на бившата държавна телевизия ЕRT, предаде euronews.

Гръцката опозиционна партия СИРИЗА поиска вчера вот на недоверие на консервативното правителство на Андонис Самарас, който трябва да се състои преди края на седмицатa. СИРИЗА окачестви като незаконна полицейската операция в сградата на бившата гръцка държавна компания за радио и телевизия ERT.

Темата е централна за гръцките вестници в четвъртък. Битката за държавното радио и телевизия ERT в Гърция се пренесе в парламента, очаква се фронтален сблъсък между премиера и лидер на консерваторите Андонис Самарас и водача на главната опозиционна партия - радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас, пише днес в. Етнос.

Повод за вота на недоверие бе вчерашният щурм на полицията в сградата на обществената медия, откъдето бяха изведени барикадирали се от юни бивши нейни служители в знак на протест срещу закриване на радиотелевизионната компания.

Правителство и опозиция се конфронтират, като изтъкват аргументи за икономическата и социална ситуация в страната, отбелязва в. Нафтемборики. В щаба на премиера Андонис Самарас цари тревога за изхода от гласуването, допълва в. Елефтеротипия.

Вестникът обобщава, че внесеният вот е предизвикал голямо политическо напрежение, което проличало в изказванията в парламента на премиера, на лидера на социалистическата партия ПАСОК, коалиционен партньор в правителството и на водача на опозицията.

В правителството и опозицията се готвят за фронталния сблъсък, който ще доминира по време на тридневните дебати. Със сигурност се смята, че в центъра на сблъсъка ще бъде държавната медия ERT, тъй като този въпрос бе и поводът за поискания от Ципрас вот на недоверие към кабинета.

В. Та неа обаче смята, че дебатите няма да се водят единствено за случващото се в държавната медия, а ще засегнат и други злободневни въпроси на икономиката.

"Демокрацията не се страхува от истината, не се страхува от недоверието, идващо от остатъците от миналото, тъй като прилагаме закона", заяви премиерът Самарас по повод вчерашния щурм на полицията и поискания вот на недоверие от опозицията.

"Някои се опитват да попречат на скока напред, за някои е недоверие да вярваш в Гърция, недоверие е да вярваш и да възстановяваш законността, недоверие е да имаш първичен бюджетен излишък", каза още Самарас и добави: "Народът изисква да вървим напред, да правим повече неща и по-бързо и ние няма да отстъпим".

Прекъсването на телевизионния сигнал на ERT и уволнението на 2600 служители предизвика през юни множество реакции в Гърция и в чужбина. В знак на несъгласие с това решение малката партия Демократична левица напусна управляващата коалиция и намали мнозинството на правителството в 300-членния парламент.

През юли гръцкото правителство създаде временна държавна телевизия, която трябва да бъде заменена през 2014 г. от нов държавен радио и телевизионен оператор Нерит. В Атина, Солун и Патра се състояха демонстрации на солидарност с бившите служители на ERT.

Вотът на недоверие може да мине, ако бъде одобрен с абсолютно мнозинство от 151 от общо 300 депутати.

Партията Нова демокрация в момента разполага със 127 депутати, а социалистическата ПАСОК - с 28. Двете политически сили в управляващата коалиция имат общо 155 депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай