Шрьодер: Европа има нужда от финансов министър

Шрьодер: Европа има нужда от финансов министър | StandartNews.com

Брюксел. Ако иска Европа да остане конкурентна през следващите години, то тя се нуждае от финансов министър за блока, както и повече интеграция. Това заяви бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, цитиран от световните медии.

По думите му Великобритания ще направи всичко по силите си, за да блокира опитите за сближаване в 28-членния Европейски съюз, което предполага прехвърляне на повече правомощия на Брюксел.

"Политическата структура на ЕС не може да остане статична", заяви Шрьодер по време на икономически форум в Брегенц, Западна Австрия. "Трябва... да продължим напред с европейското политическо единство, към някакъв вид европейска федерация", настоя той.

Той подчерта, че ЕС трябва да определени финансов министър на блока, който ще има правомощията да дисциплинира държавите, неуспели да изпълнят правилата.

Шрьодер обаче предупреди, че "проблемът има име и това е Великобритания. Докато Великобритания блокира тези действия, нищо няма да се случи". "Провалът при прилагането на стъпките, договорени преди четири години от Г-20 в Питсбърг за обуздаване на финансовия сектор има много общо с лондонското Сити", допълни Шрьодер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай