САЩ заловиха високопостовен член на "Ал Кайда"

САЩ заловиха високопостовен член на "Ал Кайда" | StandartNews.com

Триполи. Въоръжените сили на САЩ проведоха спецоперации в Сомалия и Либия, предаде Ройтерс, цитирайки анонимен източник от американското правителство.

По предварителни данни, в Триполи американските командоси са заловили високопостовен член на "Ал Кайда", а в Сомалия е убит лидер на ислямистката групировка "Ал Шабаб". Групировката е свързана с "Ал Кайда" и пое отговорността за вземането на заложници в търговския мол в Найроби през септември. Тогава загинаха 67 души.
"Ню Йорк таймс" съобщава, че операцията в Сомалия се е провела във вила в курортния град Барааве. Именно в тази вила са подготвяни наемниците на групировката.

Американските морски пехотинци са отстъпили след няколкочасова престрелка и не са могли да се убедят в смъртта на лидера на "Ал Шабаб". Представител на групировката заяви вчера, че е загинал един от техните бойци. Правителството на Сомалия съобщи, че е известено за операцията.

В Либия е бил арестуван високопоставения член на "Ал Кайда" Анас ал-Либи, издирван от 15 години за терористичните атентати в посолствата на САЩ в Танзания и Кения през 1998 г. ФБР дава 5 млн. долара за информация, свързана с него. 49-годишният Ал-Либи, с истинско име Назих ал-Хамид ал-Рукхая, е бил арестуван в покрайнините на Триполи. Либия отрича, че е била уведомена за американската акция, но според американските източници и Либия е участвала в операцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай