САЩ подслушвали и Меркел, Обама отрича

САЩ подслушвали и Меркел, Обама отрича | StandartNews.com

Берлин. Представители на Бундестага са провели разговори със свои американски колеги във връзка с получените съобщения, че и телефонът на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван от спецслужбите на САЩ, предаде РИА Новости, позовавайки се на изказване на представителя на правителството в Берлин, Щефен Зайберт.

„В Берлин се състояха преговори на високо равнище с представители от Белия дом и Държавния департамент на САЩ. Тези разговори трябва да бъдат продължени", поясни Зайберт.

Германия своевременно призова Вашингтон да направи изявление във връзка с тази информация. Меркел лично е разговаряла с Барак Обама и е заявила, че смята подобни действия за напълно неприемливи. В отговор, американският президент е отрекъл, че Вашингтон шпионира канцлера.

Американският държавен глава Барак Обама уверил германския канцлер, че САЩ не следят нейните комуникации. Същевременно обаче Белият дом не отрече информацията, че Вашингтон е подслушвал мобилния телефон на канцлера в миналото.

„Обама увери Меркел че САЩ не шпионират и няма да шпионират нейните разговори", съобщи говорителят на Белия дом Джей Карни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай