Съдът на ЕС прекрати безвизовия режим за Турция

Съдът на ЕС прекрати безвизовия режим за Турция | StandartNews.com

Люксембург. Съдът на ЕС реши, че турските граждани нямат право да влизат без визи на територията на държава - член на Европейския съюз. Решението е по дело, засягащо разрешението за пребиваване в Германия на турска гражданка, съобщи вестник Хюриет.

Присъдата затваря вратата за безвизови пътувания на турците в страни от ЕС, посочва изданието.

Съдебният процес започна миналата година по случай от 2007 г., свързан с отказа на Германия да издаде виза на Лейля Еджем Демиркан (тогава 14-годишна), която искала да замине за Германия, за да живее там с майка си Ейлем Хубер и пастрока си Йорг Хубер.

Семейството дадоха под съд германското правителство заради дъщеря си, а германските съдии решиха да отнесат случая до Съда на ЕС.

Адвокатът на Демиркан настоява, че първата клауза от член 41 на допълнителния протокол от 1970 г. към Анкарското споразумение за асоцииране от 1963 г. не позволява вече придобитите права да бъдат намалявани, като изтъкна, че до 1981 г. турците са пътували в Европа, без да са им били нужни визи.

Общите визови изисквания бяха въведени през 1980 г., след като броят на безработните в Германия рязко се увеличи и други страни в ЕС последваха примера ѝ.

В случай, че съдът в Люксембург беше решил в полза на Демиркан, това не само щеше да даде възможност на нея и други турски граждани да посещават Германия без визи, но същото право щеше да се отнася по всяка вероятност и за други десет членки на ЕС, посочват експерти.

Берлин и Анкара спорят по въпроса от години. Докато германците могат да прекарат в Турция до три месеца без виза, турците трябва да се сдобият с виза, за да посетят Германия. Те също така са задължени да платят гаранционен депозит от няколко хиляди евро. Турските туристи се оплакват, че трябва да чакат няколко седмици или дори месеци, а молбите им понякога са произволно отхвърляни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай