Неделя,

Румъния отхвърля проект за добив на злато заради протести

От: Failed to load user -
Румъния отхвърля проект за добив на злато заради протести
A
A
A

Букурещ. Румънският премиер Виктор Понта обяви, че кабинетът започва процедура по отхвърляне на минен проект за добив на злато на канадската компания Gabriel Resourses Ltd, след като хиляди румънци излязоха на улиците да протестират срещу сделката, предаде Balkans Insight.

Стартирането на проекта се отлага вече десета година заради опасения, че модернизирането на златната мина ще доведе до екологични проблеми, тъй като за добиването на злато се планира използването на токсичен цианид. През август правителството задвижи започването на работа в мината като представи законопроект, даващ на проекта статут от "национален интерес".

Гражданските протести обаче доведоха до неочакван обрат в позицията на правителството. Понта обяви, че "докато е видно, че мнозинството е срещу законопроекта, е безсмислено да си губим времето с него". Той добави че това ще е краят на законопроекта.

"Аз, в ролята си на министър-председател, трябва да намеря други решения за външни инвестиции и създаването на работни места", категоричен е Понта. Операторът на компанията Rosia Montana Gold Corporation се очакваше да създаде 3 хил. работни места.

От канадската компания заявиха, че ако парламентът отхвърли законопроекта, Румъния може да бъде съдена за нарушения на международните договори за инвестиции.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички