Размирици обхванаха предградия на Стокхолм

Размирици обхванаха предградия на Стокхолм | StandartNews.com

Стокхолм. Най-малко десет автомобила са били подпалени в Стокхолм в четвъртък вечерта, а полицията повика подкрепления, подготвяйки се за пета поредна нощ на размирици в имигрантските предградия на шведската столица. Трима полицаи бяха ранени от хвърлени камъни, а нанесените щети се оценяват засега на милиони долари.

Безредиците, съсипали имиджа на Швеция в чужбина за мирна и егалитаристка нация, предизвикаха дебат относно асимилирането на имигрантите, представляващи около 15 % от населението, предаде Ройтерс.

Много от имигрантите, пристигнали в страната благодарение на великодушната политика към бежанците, трудно научават езика и си намират работа, въпреки множеството държавни програми.

Полицията съобщи в четвъртък, че ще повика подкрепления от другите части на страната, очаквайки още неприятности в следващите дни.

В Ринкеби, един от населените предимно с имигранти квартали, са били опожарени шест автомобила. Според полицията, около горящите коли е имало 300-500 души. В същото време е било подпалено училище в друг имигрантки квартал.

Безредиците са предизвикани от инцидент, при който миналата седмица полицай застреля 69-годишен жител на Хусби, след като мъжът размахала мачете на обществено място.

Опит за подпалване имаше дори срещу полицейски участък. Властите до момента не са в състояние да овладеят изблика на недоволство в бедняшките предградия на столицата, населени предимно с имигранти.

Кйел Линдгрен, говорител на полицията в Стокхолм, определи протестиращите като "най-различни хора".

"Моите колеги, които са на улиците, споделиха че протестиращите са от най-различни слоове на обществото. Има шведи, чужденци, младежи, хора на по 30-35 години. Не можем да кажем, че са само от една социална група', каза Линдгрен.

"Не знаем защо се случва това, нямя логично обяснение. В Стокхолм никога не е имало подобни безредици, не и толкова ожесточени", допълни говорителят на полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай