Прокуратурата в Гърция започна разследване срещу "Златна зора"

Прокуратурата в Гърция започна разследване срещу "Златна зора" | StandartNews.com

Атина. Върховният съд в Гърция започна предварително разследване във връзка с 32 досъдебни преписки, представени на властите от министъра на обществения ред Никос Дендиас, които се отнасят до членове на крайнодясната ненонацистка партия "Златна зора", предаде Кетемерини.

Разследването е възложено на заместник-прокурор, който трябва да установи дали действията на членове на тази партия са били насочени към създаване на престъпна организация.

Миналата седмица министърът на обществения ред настоя партията "Златна зора" да бъде определена като престъпна организация, а всички нападения, в които са замесени нейни членове, да се разглеждат в духа на закона срещу тероризма.

Властите отчитат, че подобни действия вече са се превърнали в постоянна практика и могат да се приемат за действия на престъпна организация.

По тази причина министърът призова те да бъдат разглеждани по член 187 от Наказателния кодекс, който съдържа дефиницията за съставяне на престъпна организация и предвижда съответните наказания. Това ще позволи да бъдат арестувани извършителите на престъпленията и техните подбудители. Дендиас посочи, че 13 от инцидентите са станали в Атина, а 19 - в други райони на Гърция.

Министърът предложи също да бъде спряно и финансирането от държавата на партии, чиито лидери или активисти се обвинени в престъпни деяния по смисъла на наказателния кодекс. Така правителството се надява да постигне практическа забрана на партията "Златна зора", тъй като по конституция тя не може да бъде обявена за противозаконна.

Инициативите бяха подети след убийството от неонацистки активист на рапъра антифашист Павлос Фисас миналата седмица.

Политически лидери в свои изявления определиха "Златна зора" като престъпна формация и призоваха за създаване на фронт срещу нацизма и неофашизма в защита на демократичния строй в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай