Премиерът на Чехия Петър Нечас подава оставка

Премиерът на Чехия Петър Нечас подава оставка | StandartNews.com

Прага. Премиерът на Чехия Петър Нечас подава оставка в понеделник. Той обяви решението си късно в неделя вечер и посочи, че управляващата коалиция ще се опита да състави ново правителство, ръководено от друг политик, посочен от неговата Гражданска демократическа партия, предаоха световните агенции.

"Ще подам оставка в понеделник. Наясно съм със своята политическа отговорност", заяви Нечас пред журналисти, след като проведе преговори с коалиционните си партньори в дясноцентристкото правителство, което е на власт от юли 2010 г.

"С моето оттегляне в рамките на конституцията ще подаде оставка и цялото правителство", уточни Нечас. Той посочи, че неговата дясноцентристка партия ще излъчи друга кандидатура за министър-председател, който ще се опита да формира ново коалиционно правителство, ако получи достатъчна подкрепа в 200-местния парламент.

Нечас беше подложен на засилващ се натиск да се оттегли заради скандала със своя близка сътрудничка. Яна Нагиова е обвинена, че е предлагала подкупи на политически противници и е организирала незаконно наблюдение на съпругата на премиера.

Съдът в Острава мотивира решението си да я задържи под стража с аргумента, че на свобода Нагиова би могла да окаже натиск върху свидетели.

В ареста остават и още трима от общо седмината високопоставени политици, задържани при акцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай