Премиер си наел клиенти за такси

Скандал в Норвегия заради платени събеседници на министър-председателя

Премиер си наел клиенти за такси | StandartNews.com

Осло. Пътниците, които норвежкият премиер Йенс Столтенберг повози, като стана таксиметров шофьор за един ден, са били платени. Това признаха вчера от управляващата Работническа партия, съобщава Би Би Си.

В понеделник Столтенберг пусна във Фейсбук страницата си видеоклип, на който се вижда как става таксиметров шофьор за един ден, за да чуе проблемите на обикновените хора преди изборите през септември. Той вози общо 14 души, които не скриват изненадата си кой е зад волана. Часове по-късно норвежкият таблоид "Верденс ганг" съобщи, че на някои от тях е било платено за участието.

Вчера от Работническата партия потвърдиха, че петима от пътниците са получили по 500 крони, или 64 евро, за да се снимат в клипа. Те обаче не знаели каква ще е ролята им. Било им казано само, че ще се снимат в клип на управляващата партия и ще трябва да се повозят на такси, без да се казва кой ще го кара. Така че реакциите им при вида на премиера зад волана били съвсем естествени.

По време на експеримента Столтенберг чу доста критики, както за шофирането си, така и за състоянието на държавата. Самият той каза, че не е сядал зад волана от осем години. Той призна също, че в един момент сгафил, като натиснал педала на спирачката, мислейки си че е съединителят, въпреки че колата била с автоматични скорости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай