Правителството на Португалия остава на власт

Правителството на Португалия остава на власт | StandartNews.com

Лисабон. Португалският президент Анибал Каваку Силва подкрепи рокадите в правителството на страната и така предотврати задълбочаването на политическата криза в Португалия.

Силва прие компромис, по силата на който десноцентристкото коалиционно правителство ще продължи да управлява, за да се избегне правителствена криза и да не се застраши международната финансова помощ, предаде Би Би Си.

В обръщение към нацията президентът заяви, че най-добрата алтернатива е сегашното правителство да остане на власт. "Смятам, че свикване на предсрочни избори не е решение за проблемите, пред които е изправена Португалия", добави той.

Управляващата коалиция бе пред разпадане в началото на юли след като министърът на финансите Виктор Гашпар подаде оставка, а външният министър Паулу Порташ от Народната партия заплаши с оставка.

След постигнат компромис в коалицията Порташ бе назначен за заместник на министър-председателя Педру Пасуш Коелю и това изискваше одобрението на президента, което той даде снощи.

"Двете партии от коалицията трябва да действат заедно, за да изпълнят оздравителната програма и да позволят на Португалия да се върне на финансовите пазари", подчерта Анибал Каваку Силва. "Правителството има стабилно мнозинство. Важно е да покажем на европейските партньори, че Португалия е управляема страна", добави той.

Политическите конфликти предизвикаха опасения, че Португалия няма да успее да спази условията на международния спасителен план, възлизащ на 78 милиарда евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай