Прага на бойкот срещу посещение на Янукович

Прага на бойкот срещу посещение на Янукович | StandartNews.com

Прага. Чешката столица Прага отказа да вземе участие при организирането на визитата на украинския президент Виктор Янукович в Чехия, съобщи УНИАН. Властите ще бойкотират посещението му през април, а от общината няма да отпуснат никакви средства за събития покрай държавната визита и няма да осигурят достъпа на делегацията до историческите обекти в града.

Кметът Томаш Худечек заяви: "При сегашните обстоятелства не виждам нито една причина защо Прага трябва да участва в държавната визита на президента Янукович. Абсурдно е самолетът му да кацне на летище, носещо името на Вацлав Хавел".

Бившият чешки президент и световно известен борец за човешки права е символ за стотици чехи, противопоставящи се публично на посещението на Янукович. Мнозина от тях отправят апел към президента Милош Земан да замрази поканата си, но от президентството отговарят, че изобщо нямат такива намерения, защото "предпочитат диалога пред конфронтацията".

Пражкият общински съвет не само гласува да не участва във визитата, но и отдели половин милион крони (около 24 500 долара) от бюджета си за жертвите на насилието в Украйна, които ще бъдат предадени на организацията People in Need. Освен това граждани организираха изпращане на дрехи и лекарства за Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай