Потоп в Европа

До момента жертвите на наводненията в Германия са две

Потоп в Европа | StandartNews.com

Прага. Наводненията, които са обхванали голяма част от Европа, поставят пред бедствено положение стотици жители на стария континент. До момента жертвите на наводненията в Германия са две. Заради поройните дъждове водите на Рейн и Дунав постоянно се покачват. Властите подсилват защитните диги.

Метеоролозите прогнозират още обилни валежи през идните дни. Очаква се утре нивото на Дунав в провинция Бавария да се повиши двойно над нормалното равнище, съобщава БНТ.

Допълнителни диги укрепват в Австрия, Чехия и Швейцария. В 19 населени места в Чехия вече е обявена трета (най-висока) степен на опасност от наводнение заради повишеното ниво на реките в резултат на поройните дъждове. По данни на Чешкия хидрометеорологически институт през последните няколко часа в района на градовете Ческе Будейовице и Седлчани са паднали валежи от 40 до 50 мм, което може да доведе до катастрофални последици.

Почти всички водоеми в южната част на страната са достигнали втора степен на опасност от прииждане. Значително се е повишило нивото на реките Бланице, Полечнице, Отава и Малша.

Поройните дъждове причиниха наводнения и свлачища в цяла Австрия, принуждавайки стотици хора да евакуират домовете си.

Най-малко един човек е загинал и двама са изчезнали в наводненията, предаде Ройтерс

Едно работник по почистването е бил убит от кално свлачище в град Сейнт Йохан близо Залцбург. Австрийската агенция Press съобщава и за други двама души изчезнали в провинцията.

Провинциите Горна Австрия, Тирол и Стирия са тежко засегнати от метереологичната ситуация, която предизвика най-лошото наводнение в някои райони от 2002 г. насам.

В чешката столица Прага е обявена опасност трета степен от наводнение, започнала е евакуация на населението, съобщава РИА Новости.

Към момента от река Вълтава протичат 1510 кубически метра вода в секунда.

В района Прага-10 домовете си са напуснали около 30 души. Създават се центрове по евакуация на населението, специализирани автобуси са в готовност. Вероятно ще започне евакуация на болница „На Франтишку".

Проливните дъждове продължават в Германия, редица градове обявиха бедстено положение. Канцлерът Ангела Меркел обеща пълна подкрепа на засегнатите от наводненията райони в южните и източни германски провинции.

Придошлите води доведоха до затваряне в двете посоки на аутобана Мюнхен-Залцбург, който е един от най-натоварените аутобани в Бавария. Там е преустановено и железопътното движение.

Река Дунав е излязла от бреговете си и е заляла крайбрежната част на град Пасау. Евакуират се жителите на град Розенхайм, където вливащата се в Дунав река Манфьол е заляла почти половината град.

В Цвикау и в областта около Лайпциг също е обявено бедствено положение.

Застрашен от наводнение е и университетския град Тюбинген, а корабоплаването по реките Рейн, Майн и Некар е преустановено. В Мюнхен е наводнен стадионът "Алианц Арена" и е отложен предвиденият за днес футболен мач.

Пълна информация за метеорологичната обстановка четете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай