Петък,

Португалия отново пред финансова криза

От: Failed to load user -
Португалия отново пред финансова криза
A
A
A

В обръщение към нацията в неделя вечер, португалският премиер Педро Пасос Куельо на няколко пъти спомена, че страната е изправена пред национална криза, след като Конституционния Съд отмени промени в бюджета, целящи да спестят над един милиард евро. Правителсвото ще трябва да направи допълнителни съкращения в сферата на социалните услуги, за да избегне втори спасителен заем от еврозоната. Това допълнително ще утежни положението с безработицата - около 19% - и ще засегне всички работещи в сферата на образованието, здравеопазването, и публичните услуги. Въпреки невъзможността за ново увеличение на данъците, Португалия е решена да не прибягва до допълнителна финансова помощ; досега договерените помощи възлизат на 78 милиарда евро.

Предложените съкращения са целели намаляване на бонусите на пенсионери и социални работници, които възлизат на около 7% от годишния им доход.

Междувременно Европейската Комисия предупреди Португалия да не се отклонява от предварително уговорения план за съкращения в бюджета като това ще възпрепятства всякаква допълнителна помощ за страната.

В резултат от решението акциите на португалски компании значително намалиха стойността си на международните пазари.

Същевременно опозициони лидери обявиниха премера Пасос Куельо, че използва решението на съда като извинение за предстоящите съкращения и поискаха оставката на правителството.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички