Португалия обмисля да поиска предпазен заем

Португалия обмисля да поиска предпазен заем | StandartNews.com

Лисабон. "Португалия може да обсъди програма за предпазен заем, която да замести настоящата", каза вицепремиерът Паулу Порташ, предаде Ройтерс.

Инспекторите от Европейския съюз и МВФ пристигат в понеделник Португалия, за да оценят изпълнението на спасителната програма. Тя трябва да завърши в средата на 2014, когато се очаква Лисабон да се върне към пълно финансиране от пазарите, ако успее да избегне нова спасителна помощ.

"Ако Португалия премине през (комбинираните) осма и девета проверка положително, ще бъде значително по-близо до края на програмата за заем", каза Порташ пред журналисти.

Той заяви, че Лисабон ще се опита да избегне гръцкия сценарий с втора спасителна програма, но може да последва Ирландия в договарянето на програма за предпазен заем.

"Няма място за сравнение между двете неща. Португалия ще може да се финансира самостоятелно, както и да се възползва от предпазната програма, която не е втора спасителна програма", подчерта Порташ.

Проверката на кредиторите се очаква да бъде по-труда от предишните след големите промени в правителството през юни, които натовариха противника на икономиите Порташ да преговаря с "тройката".

Той повтори, че Лисабон поне ще се опита да убеди кредиторите си да смекчат целта за дефицита за 2014 г. до 4.5% от МВФ от сегашните 4%. Тази година Лисабон трябва да го намали до 5.5% от 6.4% през 2012 г.

"Тези различия (за целта) между правителството и "тройката" не са от днес, те бяха изразени през април. Би било странно, ако правителството не ги спомене в името на националните интереси", подчерта Порташ.

В петък председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум каза, че Португалия трябва да се придържа към вече договорените цели за намаляване на дефицита, които вече два пъти бяха смекчавани след началото на спасителната програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай